Dupa refuzul Bursei de Valori de a demara procesul de fuzionare, conducerea Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu a decis demararea unui proces prin care sa fie vanduta, de catre actionari, o parte a capitalului social al institutiei.
In acel moment, presedintele Bursei sibiene, Teodor Ancuta, anunta ca a€˛renuntarea de catre BVB la procesul de fuziune dintre cele doua institutii a condus la decizia de a cauta o bursa puternica din Europa, pentru a ne putea continua ritmul de dezvoltare, fiind greu de rezistat pe o piata globalizata, cu jucatori mari. Principalul obiectiv pentru acest an il reprezinta crearea unei piete de actiuni, unde pe langa titluri romanesti sa putem tranzactiona si titluri din strainatate".
Cea mai recenta oferta a venit din partea Bursei din Varsovia, care a anuntat prin presedintele ei, Ludwik Sobolewski, ca este interesata de posibilitatea achizitionarii unei participatii la Bursa din Sibiu.
Referitor la intentia institutiei poloneze, presedintele Bursei sibiene a declarat ca a€˛suntem in discutii avansate cu mai multe Burse importante din Europa. Nu putem inca preciza care va fi Bursa catre care vor fi vandute actiunile, insa pot spune ca <

>. De altfel, la nivel global se observa o tendinta de fuzionare a Burselor". Surse din piata sibiana au declarat ca a€˛s-au primit deja scrisori de intentie, din partea unor operatori importanti".
Pretul minim de vanzare al unei actiuni este de minimum 1.600 lei, circa 20% dintre actionari, in special cei neeligibili, care nu sunt autorizati de CNVM pentru a realiza tranzactii pe piata de capital, semnand contracte pentru intermediere.
Bursa din Sibiu are 75 de actionari, cel mai mare pachet, circa 17%, fiind detinut de HTI Valori Mobiliare din Bucuresti.
Bursa din Sibiu este singura piata din Romania pe care se tranzactioneaza instrumente derivate, ea obtinand anul trecut un profit net de 1,13 milioane lei, de patru ori si jumatate peste castigul raportat in 2005. Anul trecut, la Bursa din Sibiu au fost incheiate 4,26 milioane de contracte, valoarea lor reprezentand echivalentul a 9,74 miliarde lei (2,76 miliarde euro).