Diagnosticul de tulburare mintala este din ce in ce mai des la copii. Specialistii spun ca 17 la suta din copii sufera de tulburare de atentie cu hiperactivitate (ADHD), in timp ce acum cativa ani prevalenta era de numai 6-8 la suta. In anul 2003, t
Diagnosticul de tulburare mintala este din ce in ce mai des la copii. Specialistii spun ca 17 la suta din copii sufera de tulburare de atentie cu hiperactivitate (ADHD), in timp ce acum cativa ani prevalenta era de numai 6-8 la suta. In anul 2003, tulburarea de spectru autist afecta 6 copii din 1.000. Ambele afectiuni sunt subdiagnosticate la noi in tara. Ele sunt tulburari care pot avea implicatii majore in viata copilului si pot determina abandon scolar si chiar delincventa juvenila, daca nu sunt tratate la timp. De aceea, specialistii insista asupra informarii si educarii tuturor celor implicati, incepand cu parintii si contiunuand cu cadrele didactice, medicii din scoli si medicii de familie. „Tulburarile mintale trebuie depistate precoce, adica intre perioada prenatala si 3 ani, pentru ca aceasta este perioada in care se dezvolta circuitele neuronale, care sunt activate in conditiile de stres”, a explicat prof. dr. Mircea Tiberiu, presedintele Societatii Nationale de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului.


Un sfert din copiii cu ADHD devin delincventi la varsta adolescentei

ADHD insea mna Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si este una dintre cele mai frecvente afectiuni comportamentale intalnite la copii si adolescenti. Studiile arata ca un procent de 5% din copiii de varsta scolara prezinta simptome ADHD (1-2 din copiii dintr-o clasa de 30). Copilul cu ADHD nu este atent, are un comportament caracterizat prin activitate excesiva si are tendinta de a actiona mai curand condus de impulsuri decat de ratiune. „Peste 30 la suta din copiii cu ADHD pot evolua catre tulburari de comportament si delincventa juvenila”, a declarat prof. dr. Iuliana Dobrescu, seful sectiei de Psihiatrie Pediatrica a Spitalului Alexandru Obregia. Mare parte din cazurile de delincventa juvenila pot fi evitate prin prevenirea acestei tuburari.


Dupa 3 ani, copilul este mult mai greu de controlat

ADHD este o stare, care, daca este identificata, poate fi modificata prin masuri psiho-pedagogice si prin tratament, a explicat prof. dr. Mircea Tiberiu. Acesta a mai adaugat ca boala in sine nu este periculoasa, ci consecintele ei. “Sunt riscuri de abandon scolar, consum de droguri si chiar delicventa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.