Proiectul ordonantei privind Fondul Proprietatea a ajuns pe masa Guvernului, a declarat Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El a precizat totusi ca proiectul nu a fost aprobat in sedinta de miercuri, pentru ca trece mai intai prin c
Proiectul ordonantei privind Fondul Proprietatea a ajuns pe masa Guvernului, a declarat Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El a precizat totusi ca proiectul nu a fost aprobat in sedinta de miercuri, pentru ca trece mai intai prin circuitul de avizare.
De fapt, un proiect de ordonanta nu intra pe agenda de lucru a Guvernului decat dupa ce este prezentat ministrilor pentru o prima lectura. Vosganian sustine totusi ca proiectul care a fost lecturat ieri va fi aprobat pana la sfarsitul lunii. De la 1 iulie Parlamentul intra in vacanta doua luni. Conform ministrului Economiei si Finantelor, ordonanta de urgenta ar trebui sa fie aprobata in ultima sedinta a Guvernului, desfasurata in luna aceasta, mai precis pe 27 iunie.
Declaratiile ministrului Vosganian vin in contextul in care, dupa sedinta de Guvern de saptamana trecuta, premierul Tariceanu avertiza Parlamentul ca, daca nu sprijina Ordonanta de Urgenta pentru Fondul Proprietatea, statul roman risca sute de procese cu fostii proprietari. Potrivit ministrului, fostii proprietari de imobile nationalizate ar putea primi primele despagubiri in bani, in loc de actiuni la Fondul Proprietatea, in ultimul trimestru al acestui an, valoarea estimata fiind de 10-20 milioane euro. Proiectul de ordonanta prevede un nivel maxim al despagubirilor in bani de 500.000 de lei, platibili in transe anuale de cel mult 100.000 de lei. Potrivit proiectului, optiunea este exclusa in cazul titlurilor de peste 500.000 lei emise pentru mai multi mostenitori.
Referitor la proiectul Fondului, presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, a declarat ieri ca acesta ar trebui sa fie un proiect national, si nu unul politic, pentru a-si asigura succesul. "Fondul Proprietatea ar trebui vazut ca un proiect national, si nu politic, pentru ca se spune mereu ca Fondul Proprietatea este un proiect politic, si acest lucru alunga in primul rand managerii de fonduri straine pe care o sa-i chemam sa administreze Fondul Proprietatea. Acestia nu vor veni niciodata sa administreze un proiect politic, ci numai un proiect economic", a declarat acesta pentru The Money Channel.
"In plus, Fondul Proprietatea va fi o societate transparenta prin listarea la Bursa, va avea un management performant, supravegheat de actionari, iar societatile din portofolilul Fondului vor fi si ele, o parte, listate la Bursa, astfel incat vom avea societati mult mai transparente, mai puternice si statul va fi intarit prin societati listate la Bursa pe care le va putea vinde mult mai scump apoi."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.