Desi s-au aratat, initial, interesati sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al Nitroexplosives Fagaras, nici compania americana Austin Powder, liderul mondial in explozivi, nici societatea Uzuc Ploiesti si nici turcii de la Nitromac nu au reusit s

Desi s-au aratat, initial, interesati sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al Nitroexplosives Fagaras, nici compania americana Austin Powder, liderul mondial in explozivi, nici societatea Uzuc Ploiesti si nici turcii de la Nitromac nu au reusit sa intre in cursa privind privatizarea unitatii amintite.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat, ieri, ca nu a primit nicio oferta pentru privatizarea companiei Nitroexplosives din Fagaras, pana ieri, la termenul limita. Chiar daca au fost achizitionate trei dosare de prezentare din partea unor potentiali cumparatori, niciunul dintre acestia nu a depus oferte angajante.
"Este a doua incercare de privatizare a societatii, numai in anul 2007. Nici pentru prima lansare la privatizare din acest an nu au existat oferte de achizitionare a Nitroexplosives", se precizeaza in comunicatul AVAS. Drept urmare, sustin surse din cadrul AVAS, citate de Mediafax, azi s-ar putea decide intrarea companiei Nitroexplosives din Fagaras in lichidare voluntara. "Joi, 21 iunie, va fi analizata situatia Nitroexplosives. Firma ar putea intra in lichidare voluntara si ar putea fi vanduta pe active, dupa ce nu a fost depusa nicio oferta pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni", au afirmat sursele citate.
AVAS detine 79% din capitalul social al firmei din Fagaras, restul titlurilor apartinand SIF Transilvania (13,9%) si altor actionari (7%).
Societatea a fost infiintata in 2005 prin divizarea partiala a Nitramonia Fagaras in cinci companii si are ca obiect de activitate fabricarea explozivilor.

Conturi blocate

Nitroexplosives se afla pe lista celor 28 de firme pentru care au fost amanate procedurile de insolventa pe o perioada de sase luni, la inceputul acestui an.
Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a anuntat, la inceputul lunii martie, ca vor fi vandute activele a patru dintre cele cinci companii de pe platforma industriala Nitramonia, cu exceptia Nitroexplosives, firma care va fi privatizata prin vanzarea pachetului de actiuni.
O luna mai tarziu, executorul judecatoresc a inceput demersurile de blocare a conturilor celor cinci societati de pe platforma combinatului Nitramonia si punerea sechestrului pe anumite active ale societatii Nitroexplosives, pentru ca angajatii sa-si poata recupera salariile restante de la inceputul anului 2007.
Societatea nu poate produce si nu poate vinde in lipsa marcajului Comunitatii Europene (CE), adica a recunoasterii faptului ca explozivii indeplinesc standardele de calitate, avand in acest moment piata de desfacere, interna si externa. Din 23 ianuarie activitatea la societatea Nitroexplosives a fost oprita.

2003, an cu ghinion

Potrivit unui comunicat al Guvernului, din 26 noiembrie 2005, Nitramonia SA a fost privatizata la 21 martie 2003 cu firma Fletcher Group LLC (SUA). "Transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni a fost realizat dupa plata pretului acestora din 14 octombrie 2003. Tot in luna octombrie, pachetul de actiuni a fost cesionat catre S&T Oil Equipment and Machinery Ltd. (SUA), reprezentata de Valerian Simirica si Chemtrans GmbH (Austria), acestia asumandu-si in solidar realizarea tuturor obligatiilor cuprinse in contract. La 31 mai 2005, AVAS a luat act de finalizarea divizarii partiale a Nitramonia in opt societati comerciale: Nitramonia, Nitrosere, Nitrotrans, Edelweiss Hotel, Nitroservice, Nitroexplosives si Nitrocontrol. Societatile nou-infiintate nu au preluat datoriile SC Nitramonia SA Fagaras, acestea ramanand in patrimoniul societatii "mama". La 11 iunie 2005, Tribunalul Brasov a declansat procedura reorganizarii judiciare si a falimentului impotriva debitoarei Nitramonia SA Fagaras. Cumparatorul nu si-a indeplinit obligatia ca, in termen de 180 de zile de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, sa sustina activitatea societatii printr-o infuzie de capital de lucru, in valoare de 300.000 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.