Michael Bloomberg a parasit tabara republicana, devenind independent, dupa ce in 2001 plecase din Partidul Democrat

Decizia primarului newyorkez, Michael Bloomberg (65 de ani), de a deveni politician independent alimenteaza speculatiile ca ar dori, de fapt, sa candideze pentru Casa Alba in 2008, desi el sustine ca nu e vorba despre asa ceva. Bloomberg, care nu poate candida pentru un al treilea mandat de primar in 2009, spune ca o abordare nepartizana a facut minuni in New York. In discursurile sale recente, primarul a criticat politica partizana americana care "paralizeaza procesul decizional si pune in pericol viitorul SUA".

Michael Bloomberg este un miliardar american, fondatorul imperiului media si de audit financiar Bloomberg LP, care ar avea suficiente resurse pentru a-si finanta campania electorala daca ar decide sa candideze la presedintie, relateaza presa din SUA. Analistii spun insa ca, daca ar candida ca independent pentru Casa Alba, ar avea putine sanse de succes, avind in vedere ca nici un independent n-a fost votat pentru Casa Alba, in istoria moderna a Statelor Unite.

Strategul politic democrat Donna Brazile a declarat dupa anuntul facut de primarul newyorkez ca gestul lui Bloomberg ar putea fi buturuga mica ce rastoarna carul mare. „Cred ca este un semnal de alarma pentru sistemul nostru bipartit ca exista un alt jucator in oras", a adaugat Brazile, cea care a coordonat campania electorala a lui Al Gore in 2000. Postul NBC a relatat, citind surse apropiate lui Bloomberg, ca acesta ar putea lua o decizie privind candidatura sa la inceputul anului 2008, in functie de ceilalti contracandidati. El a vizitat 20 de orase americane in ultimele 18 luni, potrivit cotidianului "The New York Post" si a rostit, luni, o serie de discursuri la Los Angeles si la San Francisco. El le-ar fi spus angajatilor Google din California ca tara „are probleme serioase".

Un miliard de dolari pentru campanie Bloomberg a investit deja 150 de milioane de dolari in cele doua campanii pentru primarie, in 2001 si 2005. Pentru el, obtinerea investiturii republicane pentru Casa Alba era imposibila, din cauza vederilor sale progresiste in chestiuni ca avortul, controlul armelor sau casatoria intre homosexuali. „Washington Times" scria, in mai, ca primarul a pus deja deoparte un miliard de dolari pentru a-si finanta campania prezidentiala, ceea ce reprezinta doar o parte din averea sa estimata la 5,5 miliarde de dolari de revista „Forbes".