Politia de Frontiera Romana a intensificat masurile de combatere a traficului de tigari confiscand de la inceputul anului peste 3.600.000 de pachete de tigari de contrabanda, in valoare de aproximativ 4.218.000 euro. De asemenea, acestia au intocmit
Politia de Frontiera Romana a intensificat masurile de combatere a traficului de tigari confiscand de la inceputul anului peste 3.600.000 de pachete de tigari de contrabanda, in valoare de aproximativ 4.218.000 euro. De asemenea, acestia au intocmit 33 de dosare penale pentru contrabanda pe numele a 106 persoane. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, numarul infractiunilor de natura economico-financiara a crescut cu 15 %.

Analizand acest fenomen s-a contatat ca metodele practicate de traficanti sunt aceleasi ca si in cursul anilor trecuti. Persoanele fizice achizitioneaza produsele din tarile vecine, Ucraina si Republica Moldova, iar la intrarea in Romania le ascund in locasuri special amenajate sau nu le declara autoritatilor vamale. Persoanele juridice declara, in general, cantitati mai mici decat cea pe care o transporta in realitate, inscriu in documentele de insotire a marfii alte categorii de marfuri, folosesc facturi subevaluate in vederea achitarii unor taxe vamale mai mici sau ascund printre marfurile transportate bunurile de contrabanda - metoda „capac“. Magazinele duty-free din punctele de trecere a fronti erei si zonele libere sunt folosite drept „sursa de aprovizionare“ pentru piata neagra de tigari interna si externa, in special, in Serbia si Moldova. De asemenea, s-a constatat o reorientare a traficantilor spre contrabanda cu tutun vrac, la punctele de trecere a frontierei din estul tarii fiind depistate importante cantitati de tutun, depozitat in saci si ascuns in mijloacele de transport. Din punct de vedere al incercarilor de introducere a tigarilor in Romania, s-a constatat ca cele mai active frontiere sunt de Est, Nord si Sud-Vest.

Rutele folosite de traficanti
In ceea ce priveste rutele practicate de traficanti, la frontiera de Est cele mai „incercate“ puncte de trecere sunt Albita, judetul Vaslui, si Galati - Rutier unde, de la inceputul anului, au fost inregistrate peste 50 de cazuri de contrabanda cu tigari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.