Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu vor participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de vara de la Bruxelles care incheie actualul mandat al presedintiei germane a UE. Principalul subiect de dezbatere al re
Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu vor participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de vara de la Bruxelles care incheie actualul mandat al presedintiei germane a UE. Principalul subiect de dezbatere al reuniunii la nivel inalt este reforma tratatelor Uniunii, presedintia germana actionand pentru depasirea impasului creat in procesul de ratificare a Tratatului Constitutional si crearea premiselor pentru ca UE sa se aseze pe o noua baza juridica solida inainte de alegerile europene din 2009.
Agenda Consiliului European mai cuprinde o serie de aspecte practice care au un impact pozitiv imediat asupra vietii cotidiene a cetatenilor europeni si a securitatii lor precum: concretizarea unei retele parteneriale intre institutele de cercetare, universitati si mediul de afaceri prin infiintarea Institutului European de Tehnologie sau coordonarea sistemelor de securitate din statele membre, care sa faciliteze mobilitatea lucratorilor.
Un loc important il ocupa, de asemenea, gestionarea migratiei si imbunatatirea cooperarii politienesti transfrontaliere.
Legat de agenda internationala, Consiliul European urmeaza sa examineze Strategia Uniunii Europene pentru Asia Centrala si un set consistent de propuneri ale presedintiei germane privind consolidarea Politicii Europene de Vecinatate, cu un capitol dedicat 'sinergiei' la Marea Neagra - initiativa in promovarea careia Romania a avut un rol important.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.