Placuta, care cuprinde anul gresit al mortii filosofului, a fost montata pe o cladire din Sibiu in care Cioran a locuit in tinerete
De mai bine de 12 ani, autoritatile locale din municipiul Sibiu, devenit Capitala Culturala Europeana, nu au reus
Placuta, care cuprinde anul gresit al mortii filosofului, a fost montata pe o cladire din Sibiu in care Cioran a locuit in tinerete
De mai bine de 12 ani, autoritatile locale din municipiul Sibiu, devenit Capitala Culturala Europeana, nu au reusit sa indrepte o regretabila eroare, pe o placuta comemorativa din centrul orasului, unde este trecut gresit anul mortii filosofului Emil Cioran.
"Noi am facut sesizari pentru a indrepta aceasta greseala, insa pana acum nu s-a facut nimic. Directia noastra nu are competenta necesara pentru a schimba aceasta placuta, ci fundatia care a montat-o", a declarat Vasile Crisan, directorul Directiei pentru Cultura Sibiu.
Placuta se afla pe o cladire in care a locuit, in perioada tineretii Emil Cioran, iar la anul mortii este trecut 1996, in loc de 1995.
Emil Cioran este unul dintre cei mai cunoscuti si mai originali oameni de cultura contemporani. A urmat cursurile Facultatii de litere si filosofie a Universitatii din Bucuresti, incheiate cu o teza despre Henri Bergson, apoi a fost bursier al Fundatiei Humboldt, la Berlin. Dupa ce a fost un an profesor de filosofie la Liceul Andrei saguna din Brasov, a obtinut, in 1937, o bursa a Institutului Francez din Bucuresti pentru doctorat, care-i va fi prelungita in 1938, cand s-a inscris la Facultatea de Litere a Universitatii din Paris.
Incepand cu anul 1938 s-a stabilit in Franta, la Paris, ramanand un "vesnic student", cum chiar el declara. In tara, a debutat in publicistica de timpuriu (1932), colaborand cu diferite articole si eseuri la multe ziare si reviste.
Apreciata si, in acelasi timp, contestata sa opera consta in sase carti publicate in tara si peste zece in Franta. Dupa 1989, Emil Cioran a fost ales, alaturi de Eugen Ionescu, membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din Romania. A murit la 20 iunie 1995.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.