Incepand cu 18 iunie, investitorii pe piata de instrumente derivate de la Sibiu au la dispozitie un nou tip de ordin de tranzactionare, conceput sa ii ajute in perfectionarea strategiilor investitionale. Acest nou ordin se numeste a€˛trailing stop".
Ca principiu de functionare, el se aseamana cu ordinul clasic a€˛stop limit", scopul utilizarii lui fiind acela de a marca un profit sau a limita o pierdere pentru pozitii deschise deja in piata futures. Aceasta inseamna ca si ordinul a€˛trailing stop" actioneaza pe baza a doua valori de pret: activare si executare, el fiind afisat in platforma Eltrans la pretul de executare in momentul in care pretul pietei atinge valoarea de activare. Deosebirea fata de ordinul a€˛stop" obisnuit consta in faptul ca ordinul a€˛trailing" are o componenta dinamica, valorile de activare si executare miscandu-se odata cu trendul pietei. Avantajul determinant al acestui ordin este ca permite acumularea si conservarea profitului atat timp cat piata se misca pe un trend favorabil investitorului. Un alt beneficiu major pentru speculatori oferit de acest tip de ordin este faptul ca permite tranzactionarea simultana pe mai multe piete fara a fi nevoie de urmarirea continua a fiecareia in parte.
Pentru a intelege exact cum se comporta un ordin a€˛trailing stop", vom apela la un exemplu concret.
Sa presupunem ca piata futures DESIF2-IUN se afla momentan in scadere, iar pretul curent al acestui contract este 3,12 lei. Un investitor care doreste sa cumpere un contract futures DESIF2 la un pret cat mai mic va introduce un ordin de cumparare a€˛trailing stop" cu urmatorii parametri: pret activare la 0,0050 lei si pret de executare la 0,0070 lei. In momentul lansarii acestui ordin, pretul curent al pietei, de 3,12, va deveni pret de referinta, iar pretul de activare al ordinului va fi de 3,1200 + 0,0050 = 3,1250, iar cel de executare care va fi afisat in platforma ELTRANS va fi 3,1200 + 0,0070 = 3,1270. Aceste valori vor ramane neschimbate atata timp cat, dupa lansarea ordinului, piata se va mentine peste nivelul de 3,1200, iar in momentul in care se va executa prima tranzactie la pretul de 3,1250 sau peste acesta, ordinul trailing stop se va activa si in platforma ELTRANS va fi afisat un ordin de cumparare 1 contract futures la prteul de 3,1270. Pana acum, ordinul trailing stop a avut un comportament asemanator ordinului a€˛stop" clasic. In schimb, daca dupa lansarea lui, piata continua sa scada sub nivelul de 3,1200, valorile de activare si executare vor cobori si ele in tandem cu pretul curent al pietei. Astfel, daca se executa o tranzactie la pretul de 3,1000 atunci acest pret va deveni referinta pentru ordinul a€˛trailing stop", iar noul pret de activare va fi de 3,1000 + 0,0050 = 3,1050 in timp ce pretul de executare va fi de 3,1000 + 0,0070 = 3,1070. Atat timp cat piata va continua sa scada, nivelele de activare si executare ale ordinului a€˛trailing stop" vor scadea si ele, mentinandu-se permanent la 0,0050 respectiv 0,0070 pasi peste pretul curent al pietei. In momentul in care piata se intoarce cu mai mult de 0,0050 pasi, ordinul se va activa si va fi afisat in platforma ELTRANS.
In sens invers se comporta ordinele a€˛trailing stop" de vanzare. Acestea se introduc de catre investitor pe un trend ascendent fie pentru a incerca sa prinda un pret de vanzare cat mai mare, fie pentru a inchide o pozitie de cumparare cu maximum de profit. Daca investitorul detine o cumparare la pretul de 3,1000, iar pretul curent al pietei este de 3,1500, el poate introduce un ordin a€˛trailing stop" de vanzare cu urmatorii parametri: activare la 0,0030 si executare la 0,0060. Prin acest ordin, investitorul este sigur ca atat timp cat piata va continua sa urce peste nivelul de 3,1500 va acumula profit din ce in ce mai mare, iar in situatia in care, de la orice pret peste 3,1500, piata se va intoarce cu mai mult de 0,0030 pasi se va activa ordinul de vanzare (marcare a profitului). Daca, de exemplu, dupa introducerea ordinului a€˛trailing stop" piata urca la un maxim de 3,3000 si apoi se intoarce cu mai mult de 0,0030 pasi, atunci, se va activa ordinul de vanzare la pretul de 3,3000 - 0,0060 = 3,2940.
Cu cat valorile de activare si de executare introduse de investitor sunt mai mari, cu atat cresc sansele ca ordinul a€˛trailing stop" sa fie executat in piata dupa activarea lui. De asemenea, pentru o mai mare siguranta a executarii ordinului, este recomandat ca valoarea de executare sa fie mai mare decat cea de activare, desi platforma ELTRANS permite setari inverse (executare mai mica decat activare).
Ca durata de valabilitate, ordinele a€˛trailing stop" pot fi setate doar cu parametrul a€˛day". Aceasta inseamna ca, daca pana la sfarsitul sesiunii de tranzactionare, ordinul nu s-a activat, el va fi sters automat din platforma ELTRANS. De altfel, dupa activare, ordinul afisat in platforma ELTRANS are la randul lui o durata de viata pana la sfarsitul sesiunii de tranzactionare.
Acest tip de ordin poate fi foarte util atat investitorilor orientati catre speculatiile a€˛intra-day", permitand acestora sa tranzactioneze pe mai multe piete in acelasi timp, dar si celor care urmaresc intrarea/iesirea din piata cat mai apropiate de maximele sau de minimele pietei.

Darius Cipariu, director general adjunct BMFM Sibiu