Sefii de stat din Azerbaidjan, Georgia si Ucraina se vor intalni luni si marti la Baku pentru a discuta posibilitatile de reducere a influentei Rusiei in sectorul energiei, informeaza Hotnews.ro. Cele trei state fac parte din blocul prooccidental GUA
Sefii de stat din Azerbaidjan, Georgia si Ucraina se vor intalni luni si marti la Baku pentru a discuta posibilitatile de reducere a influentei Rusiei in sectorul energiei, informeaza Hotnews.ro. Cele trei state fac parte din blocul prooccidental GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova), creat ca o contrapondere la autoritatea exercitata de Moscovei in teritoriile fostei Uniuni Sovietice. La aceasta intalnire participa presedintele roman, Traian Basescu, cel lituanian, Valdas Adamkus si cel polonez, Lech Kaczynski, relateaza AFP, citata de Hotnews. Summitul va fi consacrat in principal problemei livrarilor de petrol azer, via Georgia, prin Marea Neagra, spre conducta ucraineana Odessa-Brody. Liderul de la Kiev, Viktor Iuscenko, a declarat ca se va discuta si despre crearea unei forte comune de mentinere a pacii in regiune. Absent de la aceasta reuniune va fi liderul moldovean Vladimir Voronin, care intreprinde o vizita la Luxemburg si Bruxelles, unde urmeaza sa se intalneasca cu responsabili europeni. Voronin va fi inlocuit de premierul Vasile Tarlev.
Georgia si Ucraina continua sa depinda de Rusia din punct de vedere energetic si sunt in mod deosebit interesate de dezvoltarea GUAM, creat in 1997 ca alternativa la Comunitatea Statelor Independente (CSI), bloc dominat de Rusia, format din fostele republici sovietice, cu exceptia tarilor baltice.
Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a carui tara controleaza importante rezerve de hidrocarburi din Marea Caspica, a adoptat o atitudine mai prudenta, dand asigurari ca alianta GUAM nu este indreptata impotriva Kremlinului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.