Asociatia 21 Decembrie, Alianta Civica si Liga Studentilor au anuntat, duminica, ca au trimis o scrisoare presedintelui Basescu, Comisiei Europene, Parlamentului European si comisarului pentru Justitie, in care cer sa se implice pentru ca dosarele Re
Asociatia 21 Decembrie, Alianta Civica si Liga Studentilor au anuntat, duminica, ca au trimis o scrisoare presedintelui Basescu, Comisiei Europene, Parlamentului European si comisarului pentru Justitie, in care cer sa se implice pentru ca dosarele Revolutiei si Mineriadei sa ramana la procurorii militari, relateaza Mediafax.
In scrisoare, care a fost trimisa sambata, se cere destinatarilor sa se implice "de o maniera care sa nu permita abuzul de drept ori abuzul in serviciu contra intereselor publice sau contra intereselor persoanelor", astfel ca dosarele Revolutiei si Mineriadei sa ramana in continuare in competenta procurorilor militari.
Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, a declarat, citat de Mediafax, ca transferarea spre solutionare a acestor dosare la diverse parchete civile si sectii de politie ar afecta grav finalizarea lor intr-un timp scurt.
"Avand in vederea calitatea de inalti demnitari a celor cercetati, oricare dintre procurori ar face ancheta penala, judecarea cauzelor respective se face de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care este o instanta civila, respectandu-se astfel exigentele dreptului comunitar si recomandarile Comisiei", a explicat presedintele Asociatiei 21 Decembrie. Potrivit lui Maries, in cele doua dosare au fost audiate peste 5.000 de persoane, parti vatamate si parti civile, iar reluarea cercetarilor de catre parchetele civile ar duce la tergiversarea solutionarilor, "insemnand practic ingroparea dosarelor de catre institutiile statului".
In opinia presedintelui Asociatiei 21 Decembrie, Curtea Constitutionala a amanat "in mod nepermis" pronuntarea asupra sesizarilor de "pretinsa" neconstitutionalitate a normelor tranzitorii, pronuntarea urmand a fi facuta luni, 18 iunie. "Admiterea acestor sesizari ar insemna un act impardonabil si de dispret fata de victime, dar si o sfidare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, instanta judecatoreasca suprema aratand ca prevederile respective sunt constitutionale". In documentul trimis presedintelui Basescu si reprezentantilor europeni se mai arata ca "respectarea articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului este general obligatorie, inclusiv pentru membrii Curtii Constitutionale".
Ancheta privind mineriada din 1990 - in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu - include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii. In cazul acestei mineriade au fost audiati mai multi fosti oficiali, printre care fostul ministru de Interne Mihai Chitac, fostul sef al Politiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat in ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Nationale Vasile Ionel, dar si Miron Cozma, fostul premier Petre Roman si fostul sef al Serciciului de Protectie si Paza, generalul Dumitru Iliescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.