Un suporter al lui CFR, Istvan Bencze, a fost omorit in bataie de fanii Universitatii.

Rivalitatea dintre galeriile de fotbal a atins apogeul la Cluj. Un tinar a decedat dupa doua zile de coma pentru „vina" de a fi tinut cu CFR si de a fi baut in acelasi local cu 15 fani ai Universitatii. „Era CFR-ist si tot facea caterinca de «U»", a fost explicatia unuia dintre liderii formatiei recent promovate in Liga I, Mircea Cenan. Istvan Bencze, de 26 de ani, a suferit un traumatism cerebral grav in urma loviturilor si a incetat din viata la Spitalul de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, fiind inmormintat miercuri. Potrivit presei locale, Istvan a incercat sa paraseasca terasa putin dupa miezul noptii, moment in care a fost incercuit de fanii rivali si lovit pina si-a pierdut cunostinta. In urma cercetarilor, politistii au retinut un suspect, Emil Calin Muresan, de 20 de ani, caruia i s-a intocmit un mandat de retinere pentru 29 de zile.

Ura dintre cele doua formatii din Cluj este de notorietate, comparabila cu cea dintre Steaua, Dinamo si Rapid sau dintre Poli Timisoara si UTA Arad. Clujenii au impins lucrurile la extrem, iar incidentul de saptamina trecuta nu lasa loc nici unei urme de acalmie. „Nu sint de acord cu incidentul, pentru ca tovarasul meu (n.r. - Emil Calin Muresan) este acum in suferinta. Sa stie cei de la CFR ca venim peste ei", ameninta liderul Universitatii, Mircea Cenan. Precedentul scandal notoriu dintre cele doua formatii s-a consemnat in urma cu doi ani, o data cu promovarea CFR-ului. Suparati ca Universitatea se afla in Liga a III-a, citiva suporteri s-au razbunat pe jucatorii ceferisti si i-au batut chiar in fata hotelului Sport din Cluj-Napoca. Nu mai departe de doua luni, celebrul caz „Tweety", care l-a ranit pe cameramanul TVR, a stirnit valuri de dezaprobare, fara a avea insa efecte concrete.

In timp ce violenta in sport escaladeaza pe zi ce trece, sociologii vorbind despre incropirea de organizatii paramilitare in interiorul galeriilor, reglementarile legislative colecteaza praful birourilor Parlamentului. Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a avut o initiativa legislativa, in februarie, pentru adoptarea unei legi antiviolenta, insa nu a ajuns inca in faza de dezbatere.

Mormintul suporterului clujean a fost vandalizat Rafuiala a continuat la cimitir, chiar daca politistii infirma ca Istvan a fost ucis pentru ca era CFR-ist.Cazul tinarului clujean decedat dupa o altercatie intr-un bar din oras a iscat mai multe controverse in localitatea ardeleana. Pus pe seama rivalitatii dintre cele doua formatii locale, CFR si Universitatea, incidentul ar fi avut drept cauze, potrivit politistilor, consumul de alcool. "In urma verificarilor efectuate in cauza pina in prezent si a audierii persoanelor implicate in incident, precum si a martorilor, nu a rezultat ca si cauza a producerii conflictului rivalitatea dintre suporterii a doua echipe de fotbal din Cluj. Conflictul intre tineri a izbucnit pe fondul consumului de alcool, discutiile dintre autor si un alt tinar, prieten comun, fiind gresit intelese de victima. Grupul din care facea parte suspectul de comiterea infractiunii de lovire si vatamare cauzatoare de moarte se afla in respectivul local pentru a sarbatori intoarcerea dupa un an din Spania a unui prieten si nu pentru a sarbatori accederea unei echipe clujene in Liga I de fotbal", se precizeaza intr-un comunicat al Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj.

Potrivit apropiatilor victimei, Bence Istvan ar fi fost de fapt stelist, nu CFR-ist, insa obisnuia sa mearga totusi la meciurile echipei din Gruia, fara a face parte din vreuna din galeriile clujene. Ceea ce probabil a stirnit reactia radicala a unuia dintre liderii Universitatii, Mircea Cenan, care a amendat faptul ca victima "facea caterinca de «U»". La doar o zi de la inmormintare, mormintul lui Bence Istvan a fost devastat.

"Tweety", liber sa-si ia zborul din Bucuresti Suporterul Catalin Iordan, agresorul cameramanului TVR Robert Cristea, poate parasi Capitala, potrivit unei decizii definitive a Tribunalului Bucuresti, considerindu-se ca masura preventiva nu se justifica. "Din actele de urmarire penala efectuate nu rezulta nici un indiciu care sa duca la presupunerea ca inculpatul - persoana integrata social, avind un loc de munca stabil, student, fara antecedente penale - ar putea impiedica buna desfasurare a procesului penal", se motiveaza decizia instantei. "Tweety" este acuzat de ultraj contra bunelor moravuri, lovire si alte violente.Violenta a scazut cu 70% in Italia Daca la noi masurile antiviolenta se lasa asteptate, in Italia, cazul uciderii inspectorului Raciti a dus la aparitia unui set de norme drastice impotriva violentelor de pe stadioane. Ceea ce a dus, potrivit oficialitatilor, la reducerea actelor de violenta cu 70%, comparativ cu sezonul precedent. Conform aceleiasi surse, cazurile de ranire a fortelor de ordine au scazut cu 93%, iar cele vizindu-i pe suporteri, cu 44%. Chiar si asa, oficialitatile sint decise sa extinda masurile antiviolenta in sezonul competitional viitor.