In lumea intreaga, George W. Bush e considerat cind principal inamic al pacii, cind politist care vegheaza la linistea lumii civilizate, cind, ca orice politist, subiect de bancuri. E bun sau nu George W. Bush pentru planeta?

PRO Traian Ungureanu

Abordare frontala a problemelor

"Sint pentru George W. Bush pentru ca a avut, imediat dupa 11 septembrie, curajul sa aiba viziune, sa abordeze direct si imediat problemele care fac si in acelasi timp distrug istoria noastra. Eu nu as retine din Bush decit foarte putin: reactia de dupa 11 septembrie si curajul de a aborda frontal problemele. Restul este rezultatul unei campanii permanente care a facut din Bush inamicul numarul unu: inamicul Lumii a treia, al mediului, al politicilor sociale.

Meritul lui Bush este acela ca a reusit sa ne schimbe perceptia asupra propriei lumi si a desemnat principalul adversar: conglomeratul religios musulman. Cred ca e bine sa stim cine ne paste zilele. Ar trebui sa fim lucizi si sa nu ne mai inscriem asa usor in campanii in numele progresului, care spun ca lumea noastra traieste intr-o perfecta armonie si motivul pentru care noi nu putem trai si mai bine este George W. Bush, cind, de fapt, lumea noastra e puternic divizata si in joc sint libertatile fundamentale care definesc lumea noastra, libertatea de expresie, de asociere".

CONTRA Cristian Tudor Popescu

Minciuni sfruntate

"Am multe sa-i reprosez lui George W. Bush, lasind la o parte toate anecdotele privind inteligenta sa. In primul rind, intemeierea invadarii Irakului de catre americani pe baza unei minciuni sfruntate, de proportii globale, in cel mai bolsevic mod cu putinta. Nu am sa uit niciodata cum Colin Powell, un general cu un IQ de 140 si ceva, se prezenta in fata lumii cu o tevusca in mina pe care o prezenta drept arma de distrugere in masa gasita in deserturile irakiene. Au invocat armele de distrugere in masa, in loc sa invoce adevarata arma de distrugere in masa, Saddam Hussein.

Pretextul a fost premeditat mincinos, ei nu s-au inselat, au mintit, dupa cum a recunoscut insusi Bush. Razboiul a fost pe cit de singeros, pe atit de inutil. Dupa parerea mea, trupele americane ar fi trebuit sa se retraga imediat dupa doborirea lui Saddam si poporul irakian sa-si decida singur soarta. Daca la inceput puteau fi priviti simbolic ca eliberatori, prin raminerea lor acolo s-au transformat in armata de ocupatie".

Ceasul lui Bush: a fost sau n-a fost? * George W. Bush i-a chemat miercuri pe ziaristi la Casa Alba, pentru a-i fotografia ceasul, pe care acestia il dadeau disparut in timpul unei bai de multime in Albania. Bush spune ca l-a avut asupra sa tot timpul, conform telegraph.co.uk.

* Peste un milion de oameni au urmarit pe YouTube scena din Albania, in care lui Bush i-ar fi fost furat ceasul.

* In timpul concertului lui George Michael la Bucuresti, deasupra Stadionului "Lia Manoliu" au fost ridicate doua baloane. Unul cu George Bush, altul cu un ciine care ii facea acestuia sex oral.

Ceasul pe care George Bush l-a aratat miercuri ziaristilor americani, pe www.cotidianul.ro/select