CE BEM, CE MANCAM
Gustul de pui din supa este creat artificial din gluten si lactoza. Ne intrebam de ce supa nu se cheama"supa crema de gluten".


Maggi a creat o supa de pui cu crutoane care nu are pui. Are in schimb crutoan
CE BEM, CE MANCAM
Gustul de pui din supa este creat artificial din gluten si lactoza. Ne intrebam de ce supa nu se cheama"supa crema de gluten".


Maggi a creat o supa de pui cu crutoane care nu are pui. Are in schimb crutoane (pe baza de grau) intr-o cantitate rezonabila, acestea fiind si primul ingredient mentionat pe lista. Crema de plante (pe baza de grau si lactoza) ocupa locul doi, urmata fiind de amidon de porumb, faina de grau, grasime vegetala, sare iodata(I+), potentiator de aroma (glutamat de sodium E 621), zahar, agent de ingrosare (xantan E 415), maltodextrina, aroma de pui (pe baza de gluten si lapte), arome, grasime de pui, proteine vegetale hidrolizate (pe baza de soia), ceapa verde, acidifiant (acid citric E 330) si la final, extract de usturoi. Dupa aceasta lista lunga de ingrediente, producatorul tine sa le spuna alergicilor ca produsul poate contine urme de oua si telina. O portie de supa crema de pui cu crutoane contine: proteine 0,6 g, lipide 4,6 g, glucide 6,6 g si are o valoarea energetica de 289 kj (69kcal).

ANALIZA. Citind eticheta produsului, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, constata ca produsul are un continut foarte scazut de proteine, si acestea de origine vegetala de calitate biologica slaba, fara a contine proteina din carne de pui, ci numai aroma obtinuta din proteina graului a€” gluten a€” si lapte. Nu este declarata natura grasimii vegetale (hidrogenta?!), in schimb produsul contine grasime de pui bogata in acizi grasi saturati. Persoanele alergice trebuie sa tina cont de faptul ca produsul contine surse de gluten si lactoza. Foarte utila pentru aceasta analiza ar fi fost specificarea cantitatii de sare utilizata.


CONCLUZII. Din cauza valorii biologice scazute, produsul nu este recomandat copiilor, adolescentilor, persoanelor care desfasoara activitate fizica si mintala intensa, persoanelor cu sensibilitate la glutamat, suferinzilor de afectiuni cardiovasculare, alergicilor, persoanelor cu afectiuni dermatologice, femeilor insarcinate si care alapteaza, bolnavilor de rinichi si hepatici, diabeticilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.