PD si PLD vor forma Uniunea Populara care va inlocui Alianta D.A.
PSD asteapta o minune care sa-l ridice in sondaje.
PNL porneste campania electorala cu cinci luni inainte de campania oficiala pentru Parlamentul European.
Dupa furtunil
PD si PLD vor forma Uniunea Populara care va inlocui Alianta D.A.
PSD asteapta o minune care sa-l ridice in sondaje.
PNL porneste campania electorala cu cinci luni inainte de campania oficiala pentru Parlamentul European.
Dupa furtunile politice din ultima perioada, soldate cu pastrarea in functie a Guvernului Tariceanu, gratie sprijinului acordat de PSD, democratii si oamenii lui Stolojan se regrupeaza, luand decizia sa infiinteze impreuna o alianta politica noua. Alianta D.A. va fi denuntata la tribunal. Luni seara, la sediul PD din Modrogan, liderii PD Emil Boc, Vasile Blaga, Cezar Preda, Radu Berceanu si sefii PLD Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur si Florin Popescu au negociat infiintarea aliantei politice PD-PLD. Desi inca nu e batuta in cuie, denumirea ar putea fi Uniunea Populara. Potrivit discutiilor de luni seara, se vor constitui doua echipe de negociere, formate din cate cinci lideri ai fiecarui partid, care trebuie sa puna la punct textul protocolului pe baza caruia va fi infiintata Uniunea Populara. De asemenea echipele de negociere trebuie sa stabileasca formula de conducere a Uniunii, existand doua variante in acest sens, una care propune o conducere bicefala - copresedinti Emil Boc si Theodor Stolojan, si una care propune o conducere unica - Theodor Stolojan presedinte al Uniunii. Potrivit unor surse participante la discutie, liderii PD au adus argumente in favoarea infiintarii Uniunii Populare, si nu in favoarea unei fuziuni intre PD si PLD, punand pe masa un sondaj de opinie de uz intern care demonstreaza ca in cazul in care partidul lui Stolojan dispare printr-o fuziune, electoratul liberal s-ar reorienta catre PNL. Sursele citate sustin ca inainte de a incepe negocierile punctuale pe marginea protocolului liderii PD vor avea o ultima intalnire cu liberalii pentru a stabili amanuntele desfiintarii juridice a Aliantei D.A. In tabara liberalilor perspectivele aparitiei unei noi aliante nu au creat nici o emotie.
Asigurati de sprijinul PSD evidentiat si luni seara la motiunea de cenzura, liderii PNL sunt convinsi ca Guvernul Tariceanu va rezista pe pozitii cel putin pana in luna septembrie cand incepe o noua sesiune parlamentara si cand ar putea sa apara o noua motiune de cenzura. Tariceanu doreste sa fixeze data alegerilor pentru Parlamentul European in luna noiembrie si a ordonat liderilor PNL sa mobilizeze filialele judetene astfel incat pe toata perioada vacantei de vara din iulie pana in septembrie partidul sa se afle in campanie electorala. Unii lideri PNL ar vrea ca, inainte de alegerile pentru PE, PNL sa decida cu acceptul lui Tariceanu trecerea in opozitie pe principiul ca s-ar delimita astfel de imaginea guvernarii inainte de campania electorala, ceea ce ar putea sa aduca ceva puncte in plus in sondaje.
La PSD nu exista nici o strategie conturata pentru perioada urmatoare. Liderii social-democrati nu au intrat "in logica de campanie" asa cum le cere Mircea Geoana, ci in logica de vacanta. Viorel Hrebenciuc declara ieri amuzat ca "partidul are strategie de concediu" si ironizandu-l tot pe Mircea Geoana a precizat ca "in aceasta vara vom reporni pentru a 525-a oara motoarele". Partidul Conservator se afla in pozitia cea mai nefavorabila avand in vedere ca sondajele de opinie nu il crediteaza nici cu pragul electoral. Dan Voiculescu a anuntat ca la alegerile pentru Parlamentul European PC va candida pe liste proprii, insa seful conservatorilor spera ca va reusi totusi sa negocieze din nou participarea pe liste comune cu un partid mai mare la alegerile parlamentare astfel incat sa isi asigure din nou intrarea in Parlament.
Negocieri
Motiunea de cenzura initiata de PD si respinsa de Parlament nu determina UDMR sa-si creioneze o noua strategie. "In perioada vacantei parlamentare lucrurile vor merge ca de obicei", ne-a declarat presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor. In paralel, maghiarii se gandesc la europarlamentare. Potrivit negocierilor intre UDMR, PD, PSD si PNL, europarlamentarele s-ar putea organiza la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie. PLD si-a stabilit, la randul sau, ca principal obiectiv consolidarea interna. In paralel cu stabilirea politicilor sectoriale, liberal-democratii si-au propus sa arate, in continuare, "deficientele actualului Guvern" prin initierea sau semnarea, alaturi de democrati, a unor motiuni simple. PRM se afla in schimb, potrivit declaratiilor vicepresedintelui executiv Lucian Bolcas, "in plin proces de constructie" a unei formule care sa asigure "un guvern de larga sustinere parlamentara". Daca PSD va initia o motiune de cenzura, senatorii si deputatii PRM o vor vota. Cat despre eventualele motiuni simple pe care PRM le-ar putea depune, conducerea partidului considera ca nu sunt motive. "Motiuni simple se pot depune, dar trebuie sa avem un motiv. Am avut un motiv intemeiat la Senat sa introducem o motiune impotriva Monicai Macovei. (...) La ora actuala, ministrului Chiuariu nu avem ce sa-i reprosam", ne-a mai declarat Bolcas.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.