Shimon Peres este noul presedinte al Israelului, dupa ce a fost validat de Parlamentul israelian (Knesset), cu 86 de voturi (din 120 de deputati). Peres isi va prelua atributiile de presedinte pentru un mandat de sapte ani pe data de 15 iulie. Fostu
Shimon Peres este noul presedinte al Israelului, dupa ce a fost validat de Parlamentul israelian (Knesset), cu 86 de voturi (din 120 de deputati). Peres isi va prelua atributiile de presedinte pentru un mandat de sapte ani pe data de 15 iulie. Fostul prim-ministru israelian, reprezentant al partidului Kadima, a castigat primul tur al alegerilor pentru Presedintia Israelului, cu 58 de voturi ale parlamentarilor. Lui Peres ii trebuiau 61 de voturi pentru a castiga alegerile din primul tur, insa contracandidatii ai sai, Reuven Rivlin (Likud - 37 de voturi) si Collette Avital (Partidul Muncii - 21 de voturi) au anuntat dupa anuntarea rezultatului ca se retrag din cursa pentru postul de presedinte in favoarea lui Peres. Knesset, parlamentul israelian, urmeaza sa valideze in orele urmatoare investirea lui Shimon Peres (84 de ani) in functia de presedinte al Statului Israel.
Peres, laureat al premiului Nobel pentru Pace impreuna cu fostul premier israelian Yitzak Rabin si fostul lider Palestinian Yasser Arafat, a mai candidat pentru postul de sef al statului in urma cu 7 ani. Atunci, inaintea votului, Peres era asigurat ca va fi votat de 66 de parlamentari, insa la numaratoare voturilor presedinte a iesit reprezentantul Likud, Moshe Katzav. Peres este al 9-lea presedinte al Israelului si este considerat protejatulu lui David Ben-Gurion, fondatorul statului modern Israel. De asemenea, Peres este "parintele" programului nuclear israelian.
Cariera politica a lui Peres a fost marcata mai mult de esecuri decat de victorii. Ultima infrangere a fost in 2005, cand a candidat pentru sefia Partidului Laburist, dar a pierdut in fata lui Amir Peretz, si s-a inscris in Kadima, partid infiintat de fostul premier Ariel Sharon.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.