>> Investitorul Al Arrab Contracting Limited negociaza cu AVAS contractul de privatizare.

>> Societatea doljeana a inregistrat la sfarsitul anului trecut datorii de aproximativ 51 de milioane de euro.

>> Sauditii au realizat pro
>> Investitorul Al Arrab Contracting Limited negociaza cu AVAS contractul de privatizare.

>> Societatea doljeana a inregistrat la sfarsitul anului trecut datorii de aproximativ 51 de milioane de euro.

>> Sauditii au realizat proiecte in Irak, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain, Etiopia si Arabia Saudita.

Compania al arrab contracting Company Limited din Arabia Saudita a intrat in finala preluarii a 62,8% din actiunile detinute de stat la Electroputere Craiova, asa cum "R.l." a anuntat in exclusivitate. Valoarea totala a tranzactiei, care include plata actiunilor, preluarea datoriilor, investitii si capital de lucru, depaseste 120 de milioane de euro. Urmatorul pas in cadrul procesului de privatizare desfasurat dupa metoda negocierii pe baza de oferte finale este negocierea clauzelor contractuale.

La mezat de sase ori
Initial, autoritatile intentionau sa privatizeze Electroputere prin vanzarea de active grupate in patru modele functionale. Pentru preluarea de active si-au exprimat interesul la vremea respectiva companii precum Bombardier, Alstom si firma greceasca Dab. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat, la finele lunii mai, ca a respins documentele de participare depuse de Vienna International Holding Bucuresti si Peeker Atomic Energy System Inc. Colorado, pentru neindeplinirea conditiilor legale, urmand ca negocierile sa continue cu cele trei firme ramase in cursa, respectiv A5 Invest Caransebes, Grup Feroviar Roman si Al Arrab Contracting Company Limited Arabia Saudita. AVAS a scos la vanzare pachetul majoritar de actiuni la Electroputere pentru a sasea oara la 20 februarie 2007 si a anuntat, pe 23 martie, ca a prelungit cu trei saptamani, pana pe 16 aprilie, termenul-limita de depunere a ofertelor, la cererea unor potentiali investitori.

Datorii preluate
Una dintre conditiile impuse de AVAS a fost ca investitorul sa-si asume toate datoriile companiei, care se situeaza la un nivel apropiat de valoarea activelor fabricii. La finele anului trecut, compania din Craiova avea datorii de aproximativ 51 milioane de euro, din care 40 milioane de euro catre bugetul de stat si furnizorii de utilitati, si 11 milioane de euro catre banci, valoarea totala a activelor fiind estimata la doar 40 de milioane de euro. Societatea are patru divizii de productie: aparataj electric, masini electrice rotative, transformatoare de putere si vehicule feroviare si urbane, precum si o divizie de servicii generale. Compania Al Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudita este specializata in domeniul lucrarilor de infrastructura, precum si a constructiilor de cladiri rezidentiale, birouri, institutii de invatamant si spitale. Compania a realizat proiecte in Irak, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain, Etiopia si Arabia Saudita. In Romania, principalul obiect de activitate se va axa pe productia ramelor de metrou care vor fi destinate pietei SUA. Titlurile Electroputere au fost suspendate de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, ieri la ora 12.15, deoarece pretul a crescut cu 14,98% dupa anuntul inceperii negocierilor finale cu sauditii.

Istoric

Societatea a fost infiintata in 1949 pentru productia echipamentelor din domeniul energetic si feroviar. Divizata in 1990 in sapte societati comerciale, pentru ca in 1994 acestea sa reuneasca in actualul holding SC Electroputere SA, societatea este specializata in productia de motoare, generatoare si transformatoare electrice. AVAS detine 78.009.632 de actiuni la Electroputere Craiova, reprezentand 62,82% din capitalul social. Pana in prezent, societatea a fost lansata de sase ori la privatizare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.