Ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, se intalneste astazi, la Washington, cu secretarul de stat american Condoleezza Rice, pentru a incerca, intre altele, sa convinga SUA sa includa Romania in programul Visa Waiver, care le-ar permite cetate
Ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, se intalneste astazi, la Washington, cu secretarul de stat american Condoleezza Rice, pentru a incerca, intre altele, sa convinga SUA sa includa Romania in programul Visa Waiver, care le-ar permite cetatenilor romani sa calatoreasca in SUA fara viza, informeaza Radio Romania Actualitati, preluat de Rompres. Pe agenda discutiilor se vor mai afla organizarea summitului NATO din 2008 de la Bucuresti, colaborarea in campania globala impotriva terorismului sau pregatirile pentru sosirea primilor soldati americani in facilitatile militare romanesti.

Tot astazi, seful diplomatiei de la Bucuresti va merge la Pentagon, pentru a discuta cu Gordon England, adjunctul secretarului Apararii.

Subiectul vizelor a fost discutat, ieri, de seful diplomatiei romane cu influentul senator republican Richard Lugar, membru al Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului american, si cu congresmanul democrat Robert Wexler.

Adrian Cioroianu a declarat, in urma acestor discutii, ca a insistat asupra faptului ca Romania are in acest moment un avantaj, si anume "de a vorbi din postura de aliat, care si-a facut treaba bine alaturi de aliatii americani in Afganistan sau in Irak". Totusi, potrivit BBC, in timpul vizitei, Cioroianu ar putea fi pus sa dea explicatii despre divergentele dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu privind oportunitatea mentinerii trupelor romanesti in Irak.

In acelasi timp insa, Romania are si un dezavantaj, si anume rata ridicata a refuzului la dosarele de viza depuse la Ambasada SUA, rata ce depaseste limita de 10%, care le-ar permite americanilor sa faciliteze problema vizelor, a explicat ministrul roman de externe. "Este vorba de o decizie politica, pe care speram sa o vedem luata la nivelul la care am discutat aici, la Washington, in conditiile in care, intr-o perioada de timp previzibila, nu sunt semne ca aceasta rata de refuz ar scadea. Trebuie sa explicam in primul rand romanilor ca decizia nu va veni peste noapte", a spus Adrian Cioroianu.

La randul sau, congresmanul democrat Robert Wexler a afirmat ca problema exceptarii de la vize trebuie vazuta intr-un context mai amplu, in conditiile in care in SUA au loc discutii aprinse in legatura cu o lege a imigratiei. Legislatorul american a notat ca si el personal, ca si alti "multi membri ai Congresului si presedintele SUA", sustin cu fermitate implementarea programului Visa Waiver, dar nu se stie daca dezbaterea pe marginea acestui program va putea fi "separata suficient de mult de o mai ampla dezbatere privind imigratia, dezbatere care este foarte pasionata de ambele parti". Congresmanul democrat Robert Wexler a opinat insa ca programul Visa Waiver "ar trebui extins, iar tari ca Romania ar trebui incluse in program".
"Romania nu este o problema in termenii imigrarii dinspre Romania spre SUA si ar fi, dupa parerea mea, cea mai buna dovada de prietenie si de apreciere pe care SUA o pot da Romaniei, care colaboreaza foarte bine cu SUA in Afganistan si in alte puncte fierbinti de pe glob si apreciem foarte mult acest lucru", a subliniat acelasi legislator american.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.