Magistratii Curtii de Apel au decis ca Omar Hayssam sa fie condamnat la 20 de ani de inchisoare, interzicerea unor drepturi civile timp de 10 ani si la plata unor daune in valoare de 2 milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalisti rapiti
Magistratii Curtii de Apel au decis ca Omar Hayssam sa fie condamnat la 20 de ani de inchisoare, interzicerea unor drepturi civile timp de 10 ani si la plata unor daune in valoare de 2 milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalisti rapiti. De asemenea, Curtea a dispus sa nu revoce mandatul de arestare preventiva emis pe numele sirianului, asa cum a cerut aparatorul irakian al lui Omar, transmite Antena 3.

Omar Hayssam, contactat de Antena 3 imediat dupa aflarea sentintei, a declarat: "Nu e nicio surpriza pentru mine. Stiam ca asta va fi verdictul inca de pe cand eram in celula. Chiar si un anchetator mi-a spus ca voi fi condamnat la 20 de ani daca nu colaborez."

Hayssam a mai spus ca se va adresa forurilor superioare si comunitatii internationale, dorind ca opinia publica sa afle "adevarul". El a mai declarat ca se asteapta ca la Curtea Suprema sa fie condamnat la 25 de ani, cand se va judeca recursul.

Avocatul lui Omar Hayssam, Ioan Cazacu, a declarat ca nu exista motivarea acestei sentinte. "Juridic, o calific ca nelegala, intrucat in dosar nu exista probele care sa ateste vinovatia", este de parere avocatul.

Printr-o scrisoare, omul de afaceri promitea dezvaluiri incendiare, in schimbul amanarii pronuntarii in dosarul in care este acuzat de acte de terorism. Judecatorii au hotarat sa finalizeze ancheta fara sa-l audieze pe sirianul dat in urmarire internationala, dupa ce a fugit din tara in urma cu un an.

Un alt verdict in cazul jurnalistilor rapiti va fi dat la sfarsitul lunii iunie in Irak. Curtea Suprema de Justitie din Bagdad va hotari daca va mentine sentinta de condamnare la moarte a lui Mohamad Munaf data de instantele inferioare.

Ovidiu Ohanesian, unul din jurnalistii rapiti in Irak, a declarat ca se astepta la aceasta decizie. "A primit ce i se cuvenea. Din pacate, s-a facut doar o dreptate partiala. Adevaratii vinovatii au scapat nepedepsiti", considera Ohanesian. "Cu fostii mei colegi nu mai am niciun fel de legatura de foarte multa vreme. Ei au tacut si au mers mai departe, asa cum le-a spus cineva de sus, un bun prieten", a adaugat jurnalistul. Jurnalista Marie-Jeanne Ion a declarat ca este multumita de sentinta data de Curtea de Apel Bucuresti in cazul omului de afaceri sirian Omar Hayssam. "Mi se pare o decizie justa. Vreau sa-i multumesc instantei pentru reparatia morala acordata", a afirmat Marie-Jeanne Ion. In opinia jurnalistei, mai sunt totusi multe lucruri de lamurit in acest dosar, avand in vedere ca unele informatii sunt clasificate si vor fi date publicitatii dupa zeci de ani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.