Cu sacul de promisiuni sforaitoare, baronul de Iasi, Relu Fenechiu, a reusit sa propteasca o treime din Guvernul Romaniei. "Vom face autostrada la Iasi", "Vom avea spital regional de urgente la Iasi pana la sfarsitul anului 2007", vom face si vom dre
Cu sacul de promisiuni sforaitoare, baronul de Iasi, Relu Fenechiu, a reusit sa propteasca o treime din Guvernul Romaniei. "Vom face autostrada la Iasi", "Vom avea spital regional de urgente la Iasi pana la sfarsitul anului 2007", vom face si vom drege... Dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta, Iasiul a fost lasat balta, promisiunile au fost aruncate la ghena, de unde vor fi luate, gata dospite, in campania electorala din 2008, pentru aburirea alegatorilor. Ludovic Orban, rivalul care i-a "suflat" lui Fenechiu fotoliul de ministru al Transporturilor si, implicit, tortul zecilor de milioane de euro pentru autostrazi, a taiat pur si simplu Moldova de pe harta drumurilor din Romania. Locuitorii de la granita de est a Uniunii Europene isi pot lua gandul de la o ruta rapida pe o Autostrada Est-Vest cel putin pentru inca cinci ani de acum incolo. Practic, timp de cel putin doua guvernari de acum inainte, Iasiul este exclus de pe harta cailor rutiere. Din cei 600 km de autostrada la care ar putea fi demarate lucrarile in urmatorii doi ani, nici un metru macar nu vizeaza estul tarii. Majoritatea tronsoanelor de drum vizeaza realizarea unor legaturi intre centrul tarii si vestul Europei, granita de est a Uniunii Europene fiind complet uitata de guvernantii lui Fenechiu. In ultimii doi ani, au fost aduse in discutie doua trasee posibile pentru Autostrada Est-Vest. Primul, propus de mogulul de la Iasi, a vizat traseul Odessa-Chisinau-Sculeni-Iasi-Suceava-Baia Mare pana in Ungaria. Un alt traseu inclus de fostul ministru PD al Transporturilor, Radu Berceanu, in Planul de Amenajare a Teritoriului National viza traseul Iasi-Piatra Neamt-Bicaz-Gheorghieni-Sovata-Targu Mures. Fenechiu aprecia ca legatura rapida a Iasiului cu vestul tarii va fi realizata in maximum cinci ani, adica pana in 2010, fie sub forma unei autostrazi, fie sub cea a unui drum expres modern. Acum, termenul concret este... Pastele Cailor. La inceputul anului 2006, ministrul Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu, a promis realizarea unor investitii la Iasi in valoare totala de 80 milioane euro: un Spital Regional de Urgente, un Centru Regional de Oncologie si un Centru de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica. Toate investitiile urmau sa fie realizate pana la sfarsitul lui 2007. Intre timp, Spitalul Regional de Urgente a fost "plimbat" de la intrarea in Iasi prin Pacurari in cartierul Dacia, iar apoi in zona Holboca, fara ca macar amplasamentul sau sa fie stabilit definitiv pana la jumatatea lui 2007. Oare chiar nu le este rusine? Cat ne vor mai prosti cu fumigenele electorale pentru a-si pastra fotoliile? Romanul este rabdator, dar, mai mult ca sigur ca are si o limita.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.