De la 1 iulie, populatia isi poate alege furnizorul de gaze sau energie electrica. La inceputul lunii viitoare, piata de energie se va liberaliza, iar consumatorii vor putea schimba furnizorii de utilitati in functie de propriile optiuni. Mai mult, f
De la 1 iulie, populatia isi poate alege furnizorul de gaze sau energie electrica. La inceputul lunii viitoare, piata de energie se va liberaliza, iar consumatorii vor putea schimba furnizorii de utilitati in functie de propriile optiuni. Mai mult, fiecare consumator isi va putea negocia tarifele cu compania pe care o alege. Autoritatile sustin ca, in perioada urmatoare, companiile care distribuie gaze si energie electrica vor incepe sa isi promoveze ofertele in randul consumatorilor.
Aproximativ 8 milioane de consumatori de electricitate ar putea, teoretic, sa renunte la serviciile furnizorilor traditionali, alaturi de alte 2,2 milioane de consumatori de gaze naturale. Renuntarea la vechile contracte nu se va face insa brusc, asa cum s-a petrecut si in tarile europene care au trecut prin aceeasi transformare, considera reprezentanti din cadrul ministerului Economiei si finantelor, citati de jurnalistii unui cotidian central.
Nicolae Opris, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, spune ca noii furnizori trebuie sa vina cu tarife mai mici pentru a convinge populatia sa treaca la ei si ca, in zece ani, jumatate din numarul consumatorilor casnici ar putea renunta la vechii furnizori. Renuntarea la furnizorii traditionali de energie in favoarea altora va fi posibila, in ciuda distantei dintre abonat si sursa. Daca noul furnizor foloseste reteaua de distributie a concurentei, va achita catre vechiul furnizor un tarif de distributie. Situatia este mai complicata pentru consumatorii de gaze naturale care aleg un furnizor care nu este si distribuitor. Acestia vor trebui sa incheie doua contracte: unul de furnizare si unul de distributie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.