Politicienii nostri sunt interesati de majorarea PIB, dar nu orice crestere economica le pica bine.

Dupa unii analisti, cresterea economica din primul trimestru al anului 2007 s-a incetinit din cauza reducerii veniturilor din TVA, dupa alt
Politicienii nostri sunt interesati de majorarea PIB, dar nu orice crestere economica le pica bine.

Dupa unii analisti, cresterea economica din primul trimestru al anului 2007 s-a incetinit din cauza reducerii veniturilor din TVA, dupa altii, PIB a avansat mai lent, ca urmare a cresterii importurilor. Toti au dreptate. Daca PIB se masoara dupa elementele care-l creeaza, contributia pozitiva a valorii adaugate brute din servicii, industrie, constructii si agricultura a fost diminuata de influenta negativa a veniturilor din impozitele nete pe produs (TVA, accize minus subventii). Daca PIB e calculat dupa felul in care se cheltuieste, contributia pozitiva a consumului si investitiilor a fost vizibil afectata de exportul net negativ (exporturi minus importuri). Dar problema este alta: unor analisti li se pare normal ca statul sa ia - prin intermediul taxelor si accizelor - o parte din nivelul de trai si sa o intituleze crestere economica. Dupa cum altora li se pare firesc sa se reintroduca TVA in vama, chiar si atunci cand deficitul de cont curent nu isi gaseste determinantul major in importul de bunuri de consum.

Sa vedem cum stau lucrurile din punctul de vedere al companiilor. Anul trecut in trimestrul intai - cand incasarile din TVA si accize au crescut cu 12% si PIB s-a majorat cu 6,9% - valoarea adaugata bruta a avansat doar cu 6,3%. Anul acesta - cand intrarea in UE a simplificat legislatia privind TVA si PIB a crescut cu 6% - valorile adaugate ale firmelor s-au marit cu 8,1%. De aici rezulta ca atunci cand statul nu mai incaseaza TVA anticipat si companiile beneficiaza de o cantitate mai mare de lichiditate, cand le scad costurile operationale si birocratice, cifrele de afaceri cresc in pas cu productivitatea si se majoreaza salariile. Iar pe baza gurii de oxigen date economiei castiga inclusiv statul, care beneficiaza de incasari in crestere din impozitarea profiturilor si veniturilor. Si nici incasarile din TVA nu se micsoreaza, doar e colectata mai tarziu, dupa ce marfa e vanduta consumatorului final. Nu e bine?  

Nu, pentru autoritati nu e. De aceea, pe 15 aprilie au reintrodus TVA in vama, obligandu-i pe cei care importa sa achite taxa in avans, la fel ca inainte. Sa moara de nervi importatorii, care umfla deficitul comercial al tarii, ar spune analistii! Sa moara, numai ca Fiscul, in loc sa tinteasca cererea in exces a populatiei, a atins iarasi oferta de export a industriei. Bunurile de consum reprezinta sub un sfert din totalul importurilor, 60% sunt intrari de materii prime si bunuri intermediare care se prelucreaza si iau, in cantitate mare, calea pietelor externe. Acesta este si motivul pentru care indicii productiei industriale s-au intors in aprilie la minimum, dupa ce in martie atinsesera maxim-ul ultimelor 12 luni. Ramane ca in trimestrul al doilea
din 2007 reculul productiei industriale sa fie compensat in formula
PIB de cresterea incasarilor din impozitele nete pe produs si
guvernantii sa se linisteasca.

Recapitulam. Guvernele de la noi sunt interesate de majorarea PIB, dar se vede ca nu orice crestere economica e buna. Cand economia creste prin fortele pietei, se fac afaceri fara voia politicienilor, si atunci reapar taxele vamale pe relatia cu UE (taxa pe prima inmatriculare auto), se reintroduce TVA in vama si se pregateste al doilea episod de vamuire a viciilor. Asta arata ca inflatia se va reduce, mai departe, pe seama amendarii nivelului de trai, iar banii incasati din amenzi vor fi directionati catre clientii politici pentru a se intretine cresterea economica. Cresteri economice dezinflationiste, obtinute pe baza ofertei mai mari la pret mai mic, sunt potrivite tarilor capitaliste, nu Romaniei!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.