Presedintele Traian Basescu a semnat in 28 de luni de mandat 1.211 decrete privind magistratii, de aproape 20 de ori, respectiv de 13 ori mai multe decat Ion Iliescu si Emil Constantinescu.
Intr-o singura luna de lucru, seful statului, Traian Ba
Presedintele Traian Basescu a semnat in 28 de luni de mandat 1.211 decrete privind magistratii, de aproape 20 de ori, respectiv de 13 ori mai multe decat Ion Iliescu si Emil Constantinescu.
Intr-o singura luna de lucru, seful statului, Traian Basescu, a semnat 43 de decrete de schimbari de procurori si judecatori. In total au fost 1.211 asemenea acte de la inceputul mandatului si pana la suspendarea din luna aprilie. Aceste date sunt relevate in studiul "28 de luni de mandat" realizat de Institutul PRO. Spre deosebire de Basescu, ceilalti doi presedinti ai Romaniei nu se pot "lauda" cu asemenea recorduri. Emil Constantinescu inregistreaza 92 de decrete privind magistratii, iar Ion Iliescu doar 62. Pe de alta parte, atributiile presedintelui referitoare la numirile/schimbarile procurorilor sau judecatorilor au crescut dupa 2004. Conform autorilor studiului, "cifrele arata clar ca actuala echipa de procurori si judecatori din sistemul de justitie este mult diferita fata de cea din 2004". Numarul mare de decrete semnate de presedintele Traian Basescu isi gaseste explicatia "atat in vointa Ministrului Justitiei de a opera modificari", dar si in "buna colaborare" dintre presedinte si fostul ministru Monica Macovei. Pe de alta parte, in 2005 a fost modificata legea care reglementeaza numirile si revocarile magistratilor, atributiile in aceasta privinta trecand de la CSM la Ministerul Justitiei. Autorii studiului se intreaba daca aceste inlocuiri in functii "au produs o schimbare de sistem sau a fost pur si simplu o inlocuire de garda", efectele urmand sa fie observate abia in a doua parte a mandatului.

IMPLICARE
Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei, este de parere ca cifrele prezentate in studiu nu au foarte multa relevanta in ceea ce il priveste pe Traian Basescu intrucat el indeplineste mai mult un rol formal. "Presedintele primeste nominalizari la vrac. Pot sa fie si 100 odata. Aceste date trebuie sa isi gaseasca justificarea la CSM si la minister".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.