Doi consateni din Botosani au ajuns in albumul comunei datorita celebritatii celor care i-au nasit: maresalul Ion Antonescu si Nicolae Ceausescu.Finul maresalului Antonescu isi vede de oile lui.Fina lui Ceausescu invata pentru bacalaureat. Nicu Lebada e un taran obisnuit din nordul Moldovei. Are 64 de ani, munceste de dimineata pina noaptea pe cimp si, asemenea majoritatii consatenilor din Vlasinesti, traieste de pe o zi pe alta. Are insa o porecla pe cinste. Toata lumea ii spune Maresalu’. „Asa il stiu toti, nu-l stie nimeni de Nicu si cum ii mai spune lui… aaaaa... Lebada. Toata lumea ii spune Maresalu’. Cine sta aici? Maresalu’", demonstreaza Elena Honciuc, vecina lui Nicu Lebada. Totul i se trage de la saracie. S-a nascut in 1943, intr-o familie extrem de nevoiasa si, pentru ca tatal sau, Trita, nu mai gasea un nas de botez pentru cel de-al zecelea copil, i-a scris maresalului Ion Antonescu. Mare a fost surpriza cind intr-o zi Trita s-a trezit la poarta cu trei ofiteri de armata. L-au anuntat ca il reprezinta pe „nasul" Antonescu, au facut oficiile botezului, au dat familiei bani de-o vaca si dusi au fost. „Atunci ni-o ajutat, ca eram multi copii - zece - si eu eram ultimul", spune „Maresalul". Mare lucru nu i-a ramas insa de pe urma maresalului, in afara de porecla. Acum, la batrinete, lucreaza la oi, pentru a-si rotunji pensia, si e singur: nevasta l-a parasit, iar copiii au plecat, unul in Kuweit, unul in Grecia.

La citeva aruncaturi de bat de casa „Maresalului" locuieste „fina lu’ Ceausescu". E eleva in clasa a XII-a, face parte tot dintr-o familie cu zece copii si oficial a fost botezata de „mult iubitul si stimatul". A venit pe lume in ultimii ani de comunism, cind cresterea natalitatii era politica nationala, iar vecinii, mindri de isprava parintilor, i-au trimis o scrisoare chiar lui Nicolae Ceausescu, rugindu-l sa fie nasul Vasilicai Aienachioaie. Intr-o zi a batut in poarta „to’arsa" Lucia Hutanu de la judeteana de partid, care i-a anuntat ca il reprezinta pe „nasu’" si ca a venit sa boteze copilul. Dar din partea „parintelui iubit": 3.000 de lei.

„Stiu de la parintii mei ca am fost botezata de Nicolae Ceausescu", spune Vasilica, astazi o adolescenta sirguincioasa, care se pregateste de bacalaureat. Tinara n-a apucat sa-si vada nasul decit la televizor si nici acolo prea mult, asa ca „la un an dupa ce s-a intimplat tragedia (executarea lui Nicolae Ceausescu - n.r.) mi-am ales alt nas".

La fel ca Maresalu’, nici Vasilica nu s-a ales cu cine stie ce de pe urma celebritatii. Cu o exceptie: ambii au intrat in monografia comunei. Sint singurii fii ai localitatii botezati, fie chiar si prin reprezentanti, de doi sefi de stat, ambii impuscati la putin timp dupa ce au facut crestinescul gest.

Datele statistice ale comunei Vlasinesti, pe www.cotidianul.ro/select