Din sumedenia de reviste de pe piata, unele incep brusc sa ma preocupe. De pilda, revista "Pisica". Dar nu sa ma preocupe in sensul ca: de ce exista o revista "Pisica?". Problema se pune altfel: de ce nu exista si o revista "Gaina"? De ce tre
Din sumedenia de reviste de pe piata, unele incep brusc sa ma preocupe. De pilda, revista "Pisica". Dar nu sa ma preocupe in sensul ca: de ce exista o revista "Pisica?". Problema se pune altfel: de ce nu exista si o revista "Gaina"? De ce trebuie sa stim totul despre pisici, dar pe gaini le mancam fara sa ne intereseze ce au in cap, daca se ataseaza de cei care or sa le suceasca gatul, daca-si iubesc puii si chestii din astea?

Ciudati mai suntem noi, oamenii. Exista o revista "Calul", dar nu si una "Porcul". Explicatia cum ca nu-i cazul sa fim prea intimi cu creaturile, pe care oricum o sa le facem ciorbe si fripturi, nu sta-n picioare. Din cai se face salam, iar in magazinele alimentare din Franta si Italia, carnea de cal se gaseste in galantare. New York-ul e cotropit de gandacii rosii de bucatarie. Dac-ar exista o revista "Gandacul", probabil ca raportul de forte dintre americani si insectele alea scarboase care fug in toate partile cand aprinzi lumina in bucatarie s-ar schimba. E posibil chiar sa capatam o alta intelegere a vietii de gandac. Candva, am scris un articol despre vitalitatea supraomeneasca a gandacului rosu. Am strivit unul, l-am facut terci si, cu toate ca nu mai ramasese nimic din el, cu exceptia unui piciorus, piciorusul acela a mai miscat cateva ore. Am pomenit de vitalitatea sa supraomeneasca, deoarece, la o adica, la un decont final, tare as vrea sa mai zvacnesc si eu un timp, sa manifest o dorinta de viata supragandaceasca.

Discutia despre absenta unei reviste dedicate exclusiv gainii duce, cum se poate vedea, unde nu vrei, in directii pe care nu credeam c-or sa ma intereseze atunci cand am remarcat pe o taraba coperta revistei "Pisica". Ma gandesc la purici, la rate, la porumbei, la oi. La cata literatura s-a scris despre mioare, miei, berbeci si ciobani, o publicatie care sa se numeasca "Oaia" ar gasi cu siguranta cititori. Se cunosc sute de tablouri avand ca tema "Mielul mistic", stofa englezeasca n-ar exista fara oaia australiana. La marile restaurante, lumea buna comanda cotlete de berbecut, arabii n-ar mai fi arabi daca Dumnezeu si Allah n-ar fi inventat oaia, fara oi, omenirea ar fi alta, dar, daca intrebi la un chiosc de revista "Oaia", vanzatorul zice ca nu esti zdravan.

Lumea e plina de discriminari. Langa revista "Pisica" vad la chioscar mai multe reviste pentru femei. Se cheama "Andreea", "Consuela", "Gabriela", "Anamaria". De ce nu exista si o revista "Gherghina"? De ce sa fie discriminate nume precum "Stanica", "Marghiolita", "Dobrita", "Didina", "Decebala", "Marinela"? De ce? De ce? De ce?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.