In loc de cincisprezece minute, lecturarea motiunii de cenzura a PD a durat doua ore din cauza unor incidente procedurale.

Dupa probleme intimpinate la colectarea semnaturilor, PD si PLD au trecut joi in Parlament foarte greu si de proba formala a citirii motiunii de cenzura. Foarte putini senatori si deputati aflati in sala s-au contrat mai bine de doua ore pe teme procedurale. Asta spre exasperarea premierului Tariceanu, care asista la lucrari. Parlamentarii PSD au parasit sala - „motiunea nu este treaba noastra" -, iar celelalte partide au avut, de asemenea, foarte multi absenti.

Din start, peremistul Gheorghe Funar a solicitat ca prezentarea motiunii sa se suspende pina ce Parchetul General se va pronunta in urma sesizarii privind eventualele semnaturi false. Dupa o serie de discutii pro si contra, s-a decis luarea unei pauze de consultari pentru liderii grupurilor parlamentare.

Imediat dupa reluarea sedintei, a venit rindul deputatului PNL Ioan Ghise sa solicite suspendarea prezentarii motiunii. Acesta a invocat existenta unui conflict interinstitutional si a cerut arbitrajul Curtii Constitutionale. Dupa indelungi parlamentari, disputa s-a transat prin vot, iar Cristian Radulescu, liderul deputatilor PD, a dat citire textului motiunii de cenzura prin care se incearca demiterea guvernului Tariceanu.

Pentru ca motiunea sa treaca trebuie ca, luni, 233 de parlamentari sa voteze pentru demiterea Executivului. O misiune deloc usoara pentru initiatori, asta pentru ca PD si PLD au doar 103 parlamentari. Ei vor fi sigur sprijiniti de 8 independenti si de 4 deputati ai minoritatilor. Daca nu vor exista „defectiuni" pentru motiune, vor fi sigur 115 voturi. In situatia in care PC si PRM ar decide sa voteze motiunea, s-ar mai adauga 72 de voturi. Chiar si asa, totalul este insuficient pentru darimarea Guvernului. Pozitia PSD este decisiva in acest caz. Chiar daca social democratii au lasat sa se inteleaga ca nu vor vota motiunea democratilor, pina luni situatia s-ar putea rasturna, mai ales ca vineri sint programate consultari la Cotroceni.

Democratii asteapta votul Presedintele PD, Emil Boc, a declarat joi, la Cluj, ca o decizie a PSD de a nu sustine motiunea de cenzura a PD impotriva guvernului Tariceanu si de a nu depune o motiune proprie va duce la desavirsirea casatoriei politice, la care nasul va fi Viorel Hrebenciuc, transmite corespondentul NewsIn. „Le uram succes. Important este ca toata lumea sa stie acest lucru si este momentul ca aceasta casatorie sa devina oficiala prin prezenta lor in Parlamentul Romaniei", a afirmat Emil Boc.

Textul complet al motiunii de cenzura depuse de PD, pe www.cotidianul.ro/select