Ar trebui sa va amintesc din nou de respectarea Constitutiei, a intereselor Romaniei, dar, dandu-mi seama ca e inutil, o sa va spun exact ce-i spun baietelului meu atunci cand nu e cuminte: Ai grija cum te porti! Daca nu poti face ceva util, stai in
Ar trebui sa va amintesc din nou de respectarea Constitutiei, a intereselor Romaniei, dar, dandu-mi seama ca e inutil, o sa va spun exact ce-i spun baietelului meu atunci cand nu e cuminte: Ai grija cum te porti! Daca nu poti face ceva util, stai in banca ta! - ii scrie premierul stacojiu de  amaraciune, Calin Popescu Tariceanu, presedintelui  portocaliu de razbunare, Traian Basescu.

Intre cei doi oameni politici este lesne de inteles ca nu mai exista nici o afinitate. Acesteia, daca a existat vreodata, i-a luat locul o dorinta de a-l torpila politic pe celalalt. Nici argumentele de ordin practic, nici obligatiile economice asumate impreuna, nici jena publica, la care se supun, zilnic, nu-i determina sa aiba un alt tip de atitudine.

Premierul se simte indreptatit sa conduca in continuare, destinele Guvernului Romaniei. Precizeaza, la fiecare iesire publica, performantele, in special economice, ale Cabinetului sau. Presedintele e mereu nemultumit si isi manifesta aceasta ostilitate fatis. Acum, spune el, are chiar mai multe motive sa ceara plecarea lui Tariceanu la plimbare: este revalidat, reconfirmat, rechemat de popor sa faca bine in tara. Iar binele lui Traian Basescu se concretizeaza prin scoaterea lui Calin Popescu Tariceanu de la Palatul Victoria si chiar a ministrilor liberali, fideli acestuia.

Perspectiva? Un cabinet nou, nu se stie daca si mai performant, dar cu siguranta mai pe placul presedintelui: adica mai docil. Mai ascultator, in opinia lui Traian Basescu, este, de fapt, un guvern care sa-l lase pe el sa guverneze. Guvernarea e o joaca? Joaca de-a puterea politica, exercitata cu toata furia de care este in stare Traian Basescu? Se poate. Poate de aceea Tariceanu a inceput sa i se adreseze lui Basescu exact ca unui copil.
Il dojeneste in public, ii da palmute, doar-doar se cuminteste. E greu de crezut ca pe presedinte il va impresiona faptul ca premierul refuza sa se prezinte azi la Palatal Cotroceni, pentru o noua runda de consultari cu presedintele reincarcat. De fapt, Basescu insusi a inaugurat seria de epistole sagetate de umor negru.

In scrisoarea catre "presedintele PNL", Basescu ii cere sa desemneze un nou premier. Adica Tariceanu sa se revoce din functie, sa-si retraga sprijinul politic si, in calitate de presedinte de partid, sa numeasca un alt liberal pe locul lui. Numai la noi poate exista o doza atat de mare de cinism in actiunile politice. Sau mistocarie, cititi cum doriti.

Iar Tariceanu ii raspunde, tot ca presedinte PNL, ca nu ii onoreaza invitatia si ca, mai mult, il dispretuieste profund pentru haosul pe care l-a adus in tara. Daca nu gasesc o cale sa comunice, in special daca Traian Basescu nu renunta sa se mai poarte ca in fata blocului, cei doi politicieni vor fi priviti de fostii fani ca Tusea si Junghiul politicii romanesti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.