Institutul de Politici Publice (IPP) a pierdut unul dintre multele procese pe care le are cu Camera Deputatilor pe legea accesului la informatii. IPP isi va cauta dreptatea la CEDO.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au dat o decizie definiti
Institutul de Politici Publice (IPP) a pierdut unul dintre multele procese pe care le are cu Camera Deputatilor pe legea accesului la informatii. IPP isi va cauta dreptatea la CEDO.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au dat o decizie definitiva si irevocabila in favoarea recursului inaintat de Camera Deputatilor in procesul cu IPP. Astfel a fost anulata hotararea primei instante, care obliga Camera sa ofere acces IPP la listele deputatilor care au absentat de la lucrari in perioadele 1 septembrie-31 octombrie 2005 si 1 februarie-31 martie 2006, precum si la cererile deputatilor carora le-au fost motivate absentele in aceleasi perioade de la lucrarile de plen si ale comisiilor parlamentare. Potrivit directorului adjunct al IPP, Adrian Morar, motivatia acestei decizii este "hilara si ridicola". "Au spus ca semnatura unei persoane face parte din datele cu caracter personal. Dar un parlamentar e persoana publica, potrivit functiei, isi pune semnatura pe acte. Atunci ce facem? Acoperim semnaturile?". IPP a solicitat listele de prezenta pentru ca - spune Morar - "multi parlamentari ii trec si pe colegii absenti, falsificandu-le semnaturile". Un fapt interesant, semnalat de Morar: "Mai toate procesele le castigam la prima instanta, dar la Curtea de Apel pierdem. Sunt judecatori din alte regimuri care nu au auzit de transparenta". Din aceasta cauza, IPP va merge cu acest proces la CEDO si va semnala cazul si Institutiei Avocatului Poporului European. Pe de alta parte, Delegatia Comisiei Europene de la Bucuresti va primi de la IPP un document cu abuzurile parlamentarilor romani referitoare la legea accesului la informatie.

Opacitate

Potrivit IPP, procesele cu institutiile publice romanesti, din cauza lipsei de transparenta, sunt pe banda rulanta. Directorul adjunct al IPP, Adrian Morar, spune ca, in urma cu cativa ani, Camera Deputatilor a refuzat sa le ofere informatii cu privire la cheltuielile lunare ale institutiei. "Dupa un an si jumatate, magistratii i-au obligat sa ne spuna cat cheltuiesc pe telefoane, pe masini."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.