Un puternic scandal de coruptie a izbucnit in Franta, fiind implicat presedintele Senatului, Christian Poncelet. In saptamanalul "Le Canard Enchainé" se arata ca Poncelet ar fi primit un comision substantial ca sa intervina pe langa presedintele Senatului Romaniei, Nicolae Vacaroiu, pentru a putea ridica un hypermarket Carrefour la Iasi. "Nu am avut nicio intalnire privata cu domnul Poncelet si nu vad rostul acestor speculatii", a spus presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. "Este vorba despre Carrefour, care peste tot in lume este invitat sa deschida magazine. De ce ar avea nevoie Carrefour de pile?!", a conchis domnia sa. Senatorul liberal Norica Nicolai, care l-a insotit pe Nicolae Vacaroiu in vizita oficiala efectuata in Franta la inceputul anului, a pus capat speculatiilor completand ca presedintele Senatului nu a purtat nici un fel de discutii private cu omologul sau francez.


Saptamanalul satiric Le Canard Enchainé scrie in ultimul numar ca presedintele Senatului francez, numarul doi in stat, Christian Poncelet, ar fi intervenit pe langa omologul sau roman, Nicolae Vacaroiu, pentru facilitarea construirii unui hipermarket in Romania.


Parchetul din Paris a inceput o ancheta preliminara in mai multe cazuri de ‘trafic de influenta’, care il vizeaza pe presedintele Senatului francez, Christian Poncelet, suspectat ca a intervenit in mai multe randuri pe langa oficiali din mai multe tari, printre care si din Romania, in favoarea omului de afaceri Jean-Claude Bertoldi, informeaza cotidianul Le Figaro, consultat de Rompres. Potrivit editiei de ieri a saptamanalului satiric Le Canard Enchainé, citata de Le Figaro, Poncelet ar fi intervenit pentru ca ‘prietenul sau Bertoldi’ - care lucra pentru compania Sogea, o filiala a firmei da Vinci specializata in lucrari publice - sa obtina piete in Franta si in strainatate in schimbul unor comisioane. Le Canard Enchainé afirma ca Christian Poncelet ar fi intervenit si in alte ocazii, in special la 8 decembrie 2006, pe langa un consilier al ministrului francez al apararii de atunci, Michele Alliot-Marie, pentru constructia unui sediu al jandarmeriei din Issy-les-Moulineaux. Poncelet i-ar fi dat asigurari lui Bertoldi ca a obtinut castig de cauza pentru compania Sogea. Totodata, el s-ar fi intalnit cu presedintele Senatului roman, Nicolae Vacaroiu, la 15 februarie, la cererea lui Bertoldi, pentru a facilita deschiderea unui magazin Carrefour in Romania. Poncelet ar fi declarat, potrivit saptamanalului citat, ca isi poate folosi relatiile indeosebi in Romania, Iran, Azerbaidjan si Kazahstan. Le Canard Enchainé citeaza un fragment dintr-o audiere facuta de Bertoldi in fata anchetatorilor, in care acesta evoca plata unui ‘comision’ de 8.000 de euro lui Poncelet daca firma Sogea obtine un santier in Vosges, ‘gratie influentiei sale’. Potrivit transcrierii declaratiei, cei doi - Poncelet si Bertoldi - au evocat acest scenariu la 8 februarie 2007 prin telefon. Omul de afaceri Jean-Claude Bertoldi este pus sub acuzare si retinut pentru ‘escrocherie, abuz de bunuri sociale si fals in acte private’, potrivit unei surse judiciare. Conform unei surse apropiate acestui caz, mai multe ascultari telefonice efectuate pe parcursul procesului de informare judiciara au scos la iveala contacte regulate intre Christian Poncelet si Jean-Claude Bertoldi.
Marti seara, presedintele Senatului francez a dezmintit categoric ‘acuzatiile mincinoase’ proferate la adresa sa in acest scandal si a anuntat ca va depune o plangere pentru denunt calomnios, defaimare si incalcare a secretului judiciar.


Vacaroiu: "Carrefour nu are nevoie de pile"