Ati vazut acea scena din comedia cu Dracula in care eroul, preschimbat in liliac, dar nu complet, are inca o fata cit de poate de umana, si chiar papion, zboara intens spre o fereastra deschisa, irezistibil atras de frumoasa fecioara care se dezbraca
Ati vazut acea scena din comedia cu Dracula in care eroul, preschimbat in liliac, dar nu complet, are inca o fata cit de poate de umana, si chiar papion, zboara intens spre o fereastra deschisa, irezistibil atras de frumoasa fecioara care se dezbraca, iar in ultima clipa slujnica inchide fereastra si el se turteste cu capul de geam, alunecind jalnic la vale? Evenimentele noastre politice, vazute cu avantajul distantei de la Oxford la Bucuresti, incep sa mi se para ca arata cam ca scheciul asta. Nu aveam mari sperante ca dupa referendum tara va arata altfel: referendumul nu a facut decit sa opreasca dezvoltarea cea mai rea, dar nu avea in sine cum sa aduca mare lucru nou. Dar totusi comportamentele din saptamina asta par reluate identic dupa cele dinainte, si actorii dau mereu cu capul nu doar in geam, ca o musca prinsa in camera, ci in acelasi geam.
Sa luam PSD. Comportament de o stereotipie completa. Nimeni nu a exclus colaborarea cu ei, iar ei nu se vor mai intoarce la mari scoruri electorale, cu populatia lor de votanti imbatrinita si demobilizata. Li s-a cerut numai sa se reformeze, adica sa trecem de la etapa in care pesedeii spalati sint pur si simplu niste purtatori de cuvint amariti si tot aia care sint capi de retele conduc partidul, sau vorbim una, dar votam regulat pentru oligarhi si contra omului simplu, presupusul nostru votant. De ce ? Ce asteapta Mircea Geoana? Si-a pierdut doua picioare de la scaun la referendum, deja nu se mai pune problema decit cine i le va trage si pe celelalte de sub el, nu daca si nu cind. Sprijin extern a avut, Basescu a spus clar ca un PSD reformat nu e exclus, ce rost au aceste nenumarate sedinte care nu duc la nimic, cind ce ne-ar trebui ar fi o decizie clara ca toti cei care au probleme cu justitia sint exclusi pina la clarificarea situatiei lor (deocamdata e exact pe dos) si gata, sintem noul PSD! In loc de asta, PSD-ul face pe el de frica alegerilor asa de tare, ca renunta si la proiectul lor de vot uninominal, care era poate mai oportun decit cel la care au agreat, dar de, si mai rsicant, pentru ca erau sanse chiar sa schimbe ceva. Zau, au luat geamul in brate sa le fie aproape de fiecare data cind dau cu capul de el.
Nu pot spune altceva nici de presedinte sau Partidul Democrat. Iarasi tentativa de motiune! Iarasi consultari in care nu ne consultam deloc pe ce trebuie! Si tot cu obiectivul sa scapam de Tariceanu, care nu vrea sa plece pina nu pierde pentru liberali si voturile propriului lui sofer! Ce rost are sa chemi la consultari ca sa inlocuiesti un guvern minoritar cu alt guvern minoritar? Ca sa fortezi anticipatele? Strategia nu face decit sa stringa iarasi contra PD o majoritate nitelus zdruncinata de referendum si care nu vrea alegeri anticipate azi. Dar poate le-ar accepta la anul in acelasi timp cu localele, nu stim. I-a intrebat cineva? S-a negociat asta?
De PNL nu vreau sa zic nimic, pentru ca ii inteleg. La cite prostii au facut, ei sigur se vor duce la fund, ca atare comportamentul lor de a se tine strins de epava ca sa nu pice in apa are un oarecare sens. Nu are rost sa ii ceri un naufragiat o politica pe termen mediu sau lung. El se va duce la fund intr-un anumit numar de ore, si e perfect rational sa incerce sa le prelungeasca. Ce nu inteleg sint cei de ce se mai agata unii de epava lor, desi daca e vorba de Actiunea Populara sau de PNTcd nu ar trebui sa ma mir, ei fiind inecati deja, pentru care si citeva ore de revenit la suprafata sint un paradis.
Cit corabia fantomelor bintuie printre valuri si mustele se dau feroce cu capul de geam, deriva noastra generala continua. Si va continua, daca nu putem ajunge la o discutie substantiala. Aceasta ar include doar data alegerilor, una evident anticipata, dar nu in acest an, ci in acelasi timp cu localele, si modalitatea de a guverna pina atunci. Propunerea mea este sa facem un guvern de tehnocrati sprijinit de PD, PSD, PLD, si cine o mai vrea, PNL daca vrea sa mearga la fund nu avem ce le face, si alegeri generale in acelasi timp cu localele, in iunie la anul. Partidele sa isi trimita tehnocratii la guvernare, sa facem un moratoriu ca pina la viitoarele alegeri mai schimbam doar indispensabilele coduri penale si ce datorii UE mai avem, si atit. Prim ministru interimar il putem pune pe Dan Daianu, pe Mugur Isarescu sau pe cineva de acest profil agreat de ambele parti. Nu are nici un sens pentru nici un om politic sa fie prim ministru in perioada care urmeaza. Daca ne apuncam sa desenam noi circumscriptii electorale uninominale si sa avem noi reguli ale jocului este chiar important sa avem un guvern cit mai neutru si mai tehnocratic in cursul acestui proces. Si in timpul cistigat partidele fac legi electorale, si isi redeseneaza aliantele, si ne vedem la anul in iunie, la alta fereastra, sper una deschisa de data asta, si dupa alegeri punem in Constitutie un procedeu de convocat anticipate cind nu ai majoritate, ca sintem singura tara din Europa care nu are asa ceva.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.