Varianta de lucru propusa de presedinte pentru compozitia viitorului guvern nu e o lovitura de teatru. Formula PNL-PD-PLD este foarte aproape de solutia perfecta la ghicitoarea enuntata de presedinte: pentru reconfigurarea structurii guvernamentale e nevoie sa fie cumulat votul cistigator din 2004 cu votul de la referendumul din 2007. Insa cei care cred ca propunerea lui Traian Basescu este una „inocenta" se insala.

In primul rind, pentru distributia actuala de forte de pe scena noastra politica, aceasta formula nu ofera o solutie realista. Pentru PNL, e o propunere inacceptabila: Traian Basescu si PD nu il mai vor pe Calin Popescu Tariceanu in noul guvern si nici alti politicieni liberali care sa aiba legatura cu oamenii de afaceri - asta inseamna ca o cooptare in Guvern a PNL-ului actual aproape ca iese din discutie. Propunerea prezidentiala este, o data in plus, inacceptabila pentru liberali prin aceea ca, alaturi de PNL si de PD, ar urma sa fie cooptat si PLD - partidul care face un marcaj strins liberalilor „istorici", slabiti de propriul leadership si de capitalul uman precar, precum si de multe batalii

pierdute in serie.

PNL-PD-PLD este o varianta logica de guvern, dar nerealista. Enuntarea sa de catre Traian Basescu face evidenta, inca o data, dorinta acestuia de a scapa, oricum si in regim de urgenta, de Calin Popescu Tariceanu. Apoi, in conditiile in care este inacceptabila pentru liberali, propunerea are menirea de a impinge si mai mult PNL catre PSD si de a sublinia inca o data o colaborare tot mai evidenta intre cele doua partide.

In mod cert, nu vom avea un asemenea guvern precum este cel propus, „vulpeste", de Traian Basescu; de altfel, liberalii au reactionat prompt, intuind perfect capcana care li s-a intins. Problema liberalilor este aceea ca nu prea au solutii de iesire rezonabila din acest joc, cu atit mai mult cu cit manifesta o apetenta tot mai accentuata pentru a ramine la putere, indiferenti la costurile dramatice pe care le au de platit in zona electorala pentru aceasta.

Seful statului spune ca formula propusa de el are drept tinta iesirea din criza politica in care se afla Romania. Nu e deloc asa. Propunerea pentru un guvern nou accentueaza criza si reduce din variantele - logice, dar multe nerealiste - de solutionare. Mai precis, de solutionare altfel decit prin alegeri inainte de termen - prioritatea zero a PD si a lui Traian Basescu.

Cristian PATRASCONIU este senior editor la Cotidianul.