Dupa opinia unor analisti, Guvernul ar fi trebuit sa demisioneze imediat dupa referendumul din 19 mai. Pretentia liberala ca referendumul nu ar fi delegitimat Guvernul pentru ca referendumul s-ar fi referit strict la presedinte, nu la Executiv, este
Dupa opinia unor analisti, Guvernul ar fi trebuit sa demisioneze imediat dupa referendumul din 19 mai. Pretentia liberala ca referendumul nu ar fi delegitimat Guvernul pentru ca referendumul s-ar fi referit strict la presedinte, nu la Executiv, este falsa. Cabinetul actual s-a nascut ca o forma de riposta la actiunile lui Basescu si logica existentei lui nu poate functiona decat in relatie cu presedintele. Altfel, acest guvern nu are nici un sens.
Sa ne amintim de ce a fost scos Partidul Democrat de la guvernare. In declaratia de pe 1 aprilie in care Tariceanu a anuntat decizia eliminarii PD din Guvern nu exista nici urma de ambiguitate: "Crizele au aparut si s-au tinut lant atunci cand interesele politice personale ale unui singur om s-au opus interesului national. Un om care a reusit de unul singur, pe fondul slabiciunii noastre, a liberalilor si a democratilor, sa dinamiteze o constructie politica solida, cu valori comune. Din pacate, acest om este tocmai presedintele Romaniei. Acesta este adevarul! (...) Timp de doi ani, am facut tot ce este omeneste posibil pentru a-i convinge pe colegii democrati sa stea pe propriile picioare. Din pacate, in multe momente democratii au pus interesele fostului lor presedinte de partid in fata interesului national." Prin urmare, acest guvern s-a nascut din pretentia lui Tariceanu ca Basescu si PD nu mai reprezinta interesul national. Or, referendumul, in care majoritatea votantilor PNL si UDMR au votat cu Basescu, arata ca lucrurile au stat exact pe dos. Prin urmare, daca logica din care s-a nascut este infirmata, Guvernul ar trebui sa plece.
Ma tem insa ca motiunea de cenzura a PD nu va duce la acest deznodamant firesc, pentru ca, in afara de PD si, intr-o anumita masura de PLD, nimeni nu vrea alegeri. Ceea ce este insa absolut necesar este formarea unei majoritati clare si responsabile, pentru ca riscurile neasumarii acestui guvern pot fi incalculabile.
Chiar daca, nu cu prilejul acestei motiuni, mastile politice vor cadea in Romania. E ca succesiunea zilei cu noaptea: pur si simplu acest lucru nu poate fi evitat. Vorbim despre adoptarea in toamna a legii bugetului, principala ratiune de a fi a oricarui guvern pe fundalul alegerilor pentru Parlamentul European. Prin obligatiile asumate fata de Uniunea Europeana, bugetul pe 2008 trebuie votat in acest an. si, daca alegerile parlamentare le putem amana, cu bugetul nu te joci. Mastile vor cadea cu siguranta pentru ca, daca legea bugetului nu trece, atunci, in mod automat, Guvernul este considerat demis. Ca sa treci bugetul, esti obligat sa ai o majoritate transparenta. Or, 2008 este an electoral. Nu exista un test mai bun, asadar, decat dezbaterea bugetului pe 2008 pentru a vedea exact cine si cum se plaseaza si cat este de responsabil. Pentru a rezista la guvernare, PNL va fi obligat sa faca serioase concesii bugetare PSD si sa aloce sume cu efect electoral favorabil pentru partidul lui Geoana. In conditiile unui guvern de nici 20%, in care nimeni nu isi asuma nimic, riscam un deficit bugetar care sa ne duca in situatia Ungariei.
Daca nu motiunea PD, atunci legea bugetului trebuie sa transparentizeze majoritatile, pentru ca este hartia de turnesol ce ne va arata mai clar ca orice altceva cine este la putere si cine este in opozitie, cine este de stanga si cine este de dreapta in politica romaneasca. Mai mult, intelegerile facute cu acest prilej ne vor oferi un indiciu puternic in privinta aliantelor electorale din anul 2008.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.