Consumatorii nefumatori care doresc sa frecventeze o unitate de alimentatie publica au dreptul de a beneficia de un spatiu in care sa nu fie afectati de fumul de tutun, spatiul amenajat trebuind sa fie ventilat si marcat corespunzator.

OEu
Consumatorii nefumatori care doresc sa frecventeze o unitate de alimentatie publica au dreptul de a beneficia de un spatiu in care sa nu fie afectati de fumul de tutun, spatiul amenajat trebuind sa fie ventilat si marcat corespunzator.

OEuropa fara fum reprezinta una dintre prioritatile Comisiei Europene in cadrul politicii privind sanatatea publica, mediul, ocuparea fortei de munca si cercetarea. In Planul sau de actiune privind mediul si sanatatea (2004-2010), Comisia Europeana s-a angajat sa "dezvolte actiuni menite sa imbunatateasca calitatea aerului, indeosebi prin incurajarea interzicerii fumatului in toate locurile de munca, prin recurgerea atat la mecanisme legale, cat si la initiative de promovare a sanatatii la nivel european, precum si la nivel national". Ministerul Sanatatii roman incearca sa opreasca fumatul in spatiile publice si in incintele inchise. Conform celor mai recente statistici, in Romania fumatul omoara 33.000 de persoane pe an. Peste 70% dintre acestea mor intre 35 si 69 de ani. Fumatorii care mor prematur ar mai fi putut trai in medie 21 de ani. Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare (50%), cancerul (40%) si afectiuni ale aparatului respirator. In fiecare an apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre acestea avand drept cauza fumatul.
Inca de la inceputul anului, inspectorii Protectiei Consumatorilor au demarat o ampla actiune de control pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea efectelor consumului produselor din tutun in unitatile de alimentatie publica (baruri, restaurante etc.), precum si in discoteci si alte spatii publice cu destinatie similara. Controlul s-a desfasurat in perioada 15 ianuarie-23 mai 2007 in toate judetele si au fost verificati mii de agenti economici, din care la 52 a fost suspendata activitatea deoarece la actiunile de recontrol nu isi remediasera deficientele. In total, agentii economici verificati au fost amendati cu peste cinci milioane lei. Principalele deficiente constatate au fost: lipsa delimitarii spatiilor publice pentru fumatori de cele pentru nefumatori, neasigurarea ventilatiei in spatiile destinate fumatorilor, neafisarea marcajelor privind interzicerea fumatului in spatiile rezervate nefumatorilor, neindeplinirea la termenul acordat a masurilor de remediere a deficientelor depistate la primul control si intrare in legalitate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.