Organizatia „Reporteri fara frontiere” si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu informatiile aparute intr-un articol din revista "The New Scientist". Potrivit acestora, un laborator Microsoft din China dezvolta un software care poate de
Organizatia „Reporteri fara frontiere” si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu informatiile aparute intr-un articol din revista "The New Scientist". Potrivit acestora, un laborator Microsoft din China dezvolta un software care poate determina profilul utilizatorilor de internet.

Revista britanica"The New Scientist" a publicat, in urma cu doua saptamani, un articol despre un software Microsoft capabil sa determine varsta, sexul si originea geografica a utlizatorilor de internet prin analiza obiceiurilor de navigare ale acestora. Revista a prezentat un studiu intitulat"Demographic prediction based on users's browsing behaviour" (Predictii demografice bazate pe comportamentul de navigare), publicat de cercetatorii de la un laborator Microsoft din Beijing.


Miza pare a fi publicitatea, dar softul permite si arestarea subversivilor

„Reporteri fara frontiere” spune ca cercetarea urmareste sa determine mai bine comportamentul consumatorilor pentru a putea face o publicitate mai targetata.&qu ot;Tehnologia la care lucreaza Microsoft ii va permite companiei sa adune informatii despre utlizatorii de internet fara ca acestia sa stie acest lucru", se arata intr-un comunicat Reporteri fara frontiere."Aceste tehnologii ar putea duce la crearea unor programe care sa identifice persoanele'subversive'. Chiar daca nu aceasta este intentia Microsoft, este de neacceptat ca aceasta cercetare sa se desfasoare intr-o tara precum China, in care 50 de persoane sunt, in prezent, inchise din cauza lucrurilor pe care le-au postat pe internet", mai mentioneaza comunicatul.

"Giganti ai internetului precum Yahoo, Google si Microsoft aduna deja o cantitate imensa de informatie despre utilizatori. Acest lucru constituie deja o problema in tarile democrate. Acumularea unor astfel de informatii provoaca si mai multe probleme intr-o tara precum China, unde nu exista niciun respect pentru vietile private ale utilizatorilor. Trebuie sa ne asiguram ca tehnologiile dezvoltate de aceste companii nu ajuta regimurile politice represive sa tina si mai mult populatia sub supraveghere", se mai arata in comunicatul Reporteri fara frontiere.

Reporteri fara frontiere este o organizatie internationala care a fost fondata in 1985 si care lupta pentru respectarea drepturilor la libera exprimare.

Microsoft este cea mai mare companie de software din lume cu un numar de 76.000 de angajati in 102 tari. Compania a avut in 2006 un venit de 44,3 de miliarde de dolari.

(N.I.)

Mobile banking are putini utilizatori fiindca este perceput ca un moft
Serviciile de mobile banking sunt folosite de 400.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.