Catastrofa partidelor din Romania s-a petrecut prin violarea propriilor doctrine politice. Ani buni, politicieni au spus ca acestea nu conteaza, ca avem alte prioritati ale agendei publice.

Acum a venit vremea sa analizam violul doctri
Catastrofa partidelor din Romania s-a petrecut prin violarea propriilor doctrine politice. Ani buni, politicieni au spus ca acestea nu conteaza, ca avem alte prioritati ale agendei publice.

Acum a venit vremea sa analizam violul doctrinar de dupa revolutie. Acesta s-a petrecut prin doua metode: prin fals si uz de fals si prin cinism imoral rebotezat pragmatism. Ce altceva decit fals si uz de fals este pretentia lui Adrian Paunescu de a fi social-democrat, atita vreme cit prezenta lui in viata publica de dinainte de revolutie

s-a plasat ideologic in traiectoria unui national-comunist radical si intransigent, dublat de un cult al personalitatii specific comunismului asiatic? Locul poetului de curte este la PRM, daca ii analizam gindirea politica. Acelasi fals si uz de fals s-a petrecut cu Ion Iliescu. Nici el nu isi avea locul intr-o social-democratie moderna, o data ce la revolutie a declarat ca familia Ceausescu a intinat idealurile comuniste. A vazut atunci ca idealurile cu pricina nu mai au nici o sustinere populara si a acceptat prin fals si uz de fals doctrina social-democrata. Din acest punct de vedere, Vladimir Voronin este mai moral. El cel putin isi spune siesi comunist gorbaciovist. Este mai cinstit si cu electoratul, si cu propriile convingeri. Ion Iliescu este un mercenar ideologic la fel ca Adrian Paunescu. Ce legatura exista intre idealurile social-democrate moderne si un mosier arogant si luxos precum Adrian Nastase? Acelasi fals si uz de fals. Ce relatie exista intre toti baronii, de la Hrebenciuc la Mazare, si idealurile generoase ale social-democratiei? Un test ar fi util: puneti-i sa discute despre libertatile minoritatilor sexuale sau despre interzicerea icoanelor in scoli, pentru care voteaza orice social-democrat occidental, si veti vedea ca isi scuipa reactionar in sin. Numai ca problema nu este a lor, ci a celor care ar putea fi pe masura social-democratiei si nu fac nimic pentru ea. Este vorba de Victor Ponta, Cristian Diaconescu, Titus Corlatean si Grupul de la Cluj. Atita timp cit nu fac nimic pentru a elimina falsul si uzul de fals din partid, acesti posibili reformatori moderni ai social-democratiei sint complici ai acestora. De fapt, relansarea social-democratiei romanesti nu are nevoie nici de mitinguri, nici de retorica penibila a lui Mircea Geoana. Solutia simpla ar fi una singura: eliminarea impostorilor, a mercenarilor si a violatorilor doctrinari prin lustratie. Simplu si eficient.

Daniel Vighi este scriitor si profesor la Universitatea de Vest din Timisoara


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.