Cu totii ne-am conturat o imagine pe masura ce lecturam romanele si, de multe ori, aceasta s-a dovedit asemanatoare cu ceea ce a urmat sa vedem pe marile sau micile ecrane. Eroinele literare ne-au impresionat in intimitatea lecturii, dar si in sala
Cu totii ne-am conturat o imagine pe masura ce lecturam romanele si, de multe ori, aceasta s-a dovedit asemanatoare cu ceea ce a urmat sa vedem pe marile sau micile ecrane. Eroinele literare ne-au impresionat in intimitatea lecturii, dar si in sala de cinema.

Elizabeth Bennett, personaj principal in ecranizarea dupa cartea „Mandrie si prejudecata“, este a doua dintre cele cinci fiice ale sotilor Bennett. Cu un spirit foarte deschis pentru epoca literaturii lui Jane Austen, gandind lucid si cu voce tare, Elizabeth nu este frumusetea izbitoare, insa farmecul care o inconjoara, la fel si mandria sau hotararea o fac mai mult decat minunata. Nu-si doreste sa se casatoreasca decat din dragoste si nu cauta averi. Lupta impotriva nedreptatii si a snobismului o fac foarte moderna si curajoasa.

Cu totii ne amintim, probabil, de petitoarea Emma, creata de aceeasi Jane Austen. Scriitoarea s-a temut ca va fi singura care o va placea pe eroina sa, dar nu a fost asa. Cu un tata ipohondru, un cerc de prieteni mai mult sau mai putin labili, incercarile Emmei de a crea cupluri si importanta pe care aceasta si-o da ii ameninta propria fericire si pe cea a apropiatilor. Doar prietenul de familie Knightley reuseste sa o impiedice pe aceasta sa devina dezagreabila pentru toti. Scena, in care cei doi realizeaza ca se iubesc, este una dintre cele mai romantice din istoria literara.
Faimoasa eroina a lui Charlotte Bronte, Jane Eyre, nu este atat de atragatoare la prima vedere. Totusi, in acea vreme, Jane a fost o revolutionara. Indura o serie de obstacole pentru a reusi sa fie fericita, fara a-si sacrifica vreodata principiile. Influenta pe care a avut-o asupra altor eroine ce-au urmat-o nu trebuie neglijata.

Inteligenta si frumusetea au ajutat eroinele sa evolueze


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.