Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa anuntarea exit poll-urilor care l-ar reconfirma in postul de sef al statului, ca adversarii sai politici au obtinut "cam putine procente pentru efortul pe care l-au depus".

"Am cu un milion de
Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa anuntarea exit poll-urilor care l-ar reconfirma in postul de sef al statului, ca adversarii sai politici au obtinut "cam putine procente pentru efortul pe care l-au depus".

"Am cu un milion de voturi mai mult decat la alegeri, in conditiile in care impotriva mea s-au coalizat cinci partide. Cred ca au obtinut cam putine procente, dar ii asigur ca apreciez efortul lor politic ca fiind unul in interesul democratiei si consider ca trebuie sa respect orice partid politic care nu se afla in afara Constitutie", a spus presedintele Romaniei. Basescu a multumit romanilor care au mers la vot, atat celor care au votat pentru demiterea sa, cat si celor care l-au sustinut. El a mai multumit partidelor care i-au oferit sprijin in campanie, nominalizand: PD, PLD, dar si PNG condus de Gigi Becali si UPSC, condusa de senatorul Ioan Talpes. Basescu a mai adaugat ca crede ca pana la evaluarea finala a participarii la vot, prezenta la urne va fi de 50%.

Basescu a decl arat ca rezultatul arata ca romanii doresc modernizarea clasei politice, introducerea votului uninominal si o noua Constitutie. El a spus ca politica, in cele din urma, are o masura unica - capacitatea de a primi votul, de a fi credibil si de a-i strange pe cetateni in jurul unui obiectiv. Basescu a facut un apel catre Parlament, adaugand ca "in cel mai scurt timp" ii va invita pe politicieni pentru a discuta despre cum vor pune in practica ceea ce populatia a demonstrat, prin votul de sambata, ca vrea. "Niciodata, repet, niciodata, nu o sa negociez interesele romanilor cu vreun politician", a accentuat el, aratand ca "interesele poporului roman sunt nenegociabile". "Cea mai importanta semnificatie e legata de consolidarea independentei justitiei. Romanii vor dreptate. Au spus azi un adevar - ce vor. Avem obligatia sa le garantam ca acest adevar are corespondent... dreptate pentru toti romanii", a spus el.

Tariceanu: preocuparile romanilor sunt altele decat cele ale lui Basescu
Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat, dupa anuntarea primelor sondaje, ca romanii au demonstrat ca ii acorda lui Traian Basescu o a doua sansa, sansa pe care o respecta, precizand ca Guvernul va colabora cu Presedintia in beneficiul Romaniei. Tariceanu a considerat ca rata redusa a participarii la vot (potrivit INSOMAR-MMT, la ora 18:00, de 34%), arata ca "preocuparile romanilor sunt altele decat cele ale lui Traian Basescuiii". El a spus ca nu si-a dorit votul pentru suspendare, dar a considerat ca acesta este in interesul romanilor. Premierul a declarat ca, incepand de duminica, institutiile se vor concentra pe agenda cetatenilor, pentru ca, altfel, "se va constata ca s-au irosit energii si bani".

Marko Bela: electoratul maghiar nu este interesat de institutia prezidentiala
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata, ca prezenta redusa la referendum a maghiarilor se explica prin faptul ca nu ii intereseaza institutia prezidentiala sau prin acela ca au considerat votul lipsit de importanta, transmite corespondentul NewsIn. “Electoratul maghiar nu a considerat o prioritate referendumul si, pentru mine, acest lucru dovedeste inclusiv o pierdere de prestigiu a institutiei prezidentiale. Cei care nu au participat la vot, dupa parerea mea, in mod firesc, au apreciat ca acest vot nu este important sau ca institutia la care se refera votul pentru ei nu prezinta importanta”, a afirmat Marko Bela. El s-a aratat convins ca majoritatea maghiarilor, chiar daca au votat putini, au sustinut pozitia UDMR, adica au votat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

In ceea ce priveste participarea redusa la urne la nivel national, Marko Bela considera ca aceasta trebuie interpretata ca un avertisment dat de societatea civila, atat sefului statului cat si celorlati factori politici.

Bolcas: PRM reclama frauda si manipularea
PRM considera ca rezultatele prezentate in urma sondajelor efectuate sambata, la iesirea de la urne, care arata reconfirmarea lui Traian Basescu in functia de presedinte al Romaniei, ar fi rezultatul"unei manipulariiii", dupa cum a declarat vicepresedintele executiv al partidului, Lucian Bolcas.

"Este rezultatul unei manipulari care se bazeaza pe frauda", a spus vicepresededintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, fara a explica insa care ar fi fraudele respective. El a spus ca opinia PRM s-a conturat la scurt timp dupa anuntarea primelor rezultate. "Punctul nostru de vedere este sintetizat la cateva momente dupa prezentarea exit poll-urilor unor institute de sondaje care sunt compromise prin prezenta unuia dintre directorii lor la administratia prezidentiala", a declarat Bolcas.

Bolcas a mai tinut sa adauge ca PRM a sustinut actiunea de suspendare a lui Basescu "din respect pentru Constitutie". "PRM este singurul partid care nu a avut nici un interes legat de oligarhi, nici un interes legat de coruptie. A vrut sa apere democratia si justitia", a spus Lucian Bolcas.

Lucian Bolcas a atacat si unul din punctele forte ale campaniei lui Traian Basescu: introducerea votului uninominal. El a spus ca aceasta este o "pacaleala care va duce in cele din urma la disolutia partidelor politice".

Intrebat de jurnalisti care va fi relatia PRM cu Traian Basescu, Lucian Bolcas a raspuns transant:"Nu vor fi nici un fel de relatii cu presedintele statului. Ar fi sub demnitatea noastra sa avem vreo relatieiii".

Geoana: Basescu se intoarce, dar credibilitatea ii este afectata
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, in discursul de dupa anuntarea estimarilor institutelor de sondaje, ca prezenta redusa la referendum arata ca presedintele Traian Basescu a repurtat o victorie fara glorie, care ii afecteaza credibilitatea, dar PSD va colabora cu el pe bazele Constitutiei. Mircea Geoana a declarat ca prezenta la vot a cetatenilor reprezinta"o sanctiune politica in sine pentru Basescu si pentru intreaga clasa politica, o victorie fara glorie". "Se intoarce la Cotroceni, dar credibilitatea ii este afectata", a mai spus Geoana referindu-se la participarea redusa la vot, care, in opinia sa, poate fi interpretata ca "cetatenii au dat vot de blam si avertismentiii".

"Votul cere PSD sa lucreze cu Traian Basescu, dar numai pe bazele Constitutiei". Liderul PSD a mai spus ca Traian Basescu a primit, prin referendum, a doua si ultima sansa de a respecta Constitutia.

Voiculescu se asteapta la razbunari din partea presedintelui
Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat, dupa anuntarea primelor rezultate ale sondajelor, ca il felicita pe Traian Basescu, dar il roaga sa nu mai vorbeasca in numele poporului roman avand in vedere ca "a avut doar 30% de partea sa".Liderul PC Dan Voiculescu, imbracat complet in negru, a tinut primul discurs de dupa inchiderea urnelor de vot din sala de conferinte a sediului central al Partidului Conservator din Bucuresti." Vreau sa il asigur ca voi ramane acelasi observator atent la orice abatere a sa", a declarat Dan Voiculescu. Liderul PC a mai spus ca se asteapta din partea lui Traian Basescu la fapte, nu la vorbe. "Astept de la presedintele Romaniei doua feluri de atitudini, o atitudine prin care sa faca un efort si sa devina un presedinte care sa construiasca pentru romani fapte si nu vorbe", a afirmat presedintele PC. "Alternativ, ma astept de la presedinte la razbunari, sa mearga pana acolo incat sa incerce modificarea Constitutiei in favoarea lui, cuvinte grele la adresa partidelor, televiziunilor si ziarelor care nu-i sunt prietene", a mai spus liderul PC."Traian Basescu intra in normalitatea Romaniei pentru ca niciodata Romania nu va intra in normalitatea lui Traian Basescu. Atentie ce faceti, pentru ca noi, Partidul Conservator, vom ramane cu ochii pe dvs.", a mai spus Dan Voiculescu.

Criza politica este departe de a se sfarsi, crede presa internationala
Cateva nume "mari" ale presei internationale - Financial Times, Le Figaro, The Economist - au publicat sambata ample analize despre situatia politica din Romania, subliniind ca probabila victorie a presedintelui Basescu nu va insemna sfarsitul crizei, ceea ce pune tara intr-o pozitie dificila in UE.

The Economist publica sambata in editia online, la rubrica "Opinii", un articol intitulat "Asculta oare?", care este insotit de afisul de campanie a lui Basescu in care acesta isi acopera urechile cu mainile. "Presedintele incercat al Romaniei ar trebui sa castige referendumul privind suspendarea sa. Dar apoi ce va urma?". Politicile statelor foste comuniste se explica adesea printr-o lupta inversunata intre nelegiuiti, fosti spioni si idioti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.