Copiii romani care studiaza in scolile publice din Spania ar putea urma cursuri optionale de limba, civilizatie si cultura romana, ministrii roman si spaniol ai Educatiei, Cristian Adomnitei si Mercedes Cabrera Calvo-Sotelo, stabilind, la Londra, so

Copiii romani care studiaza in scolile publice din Spania ar putea urma cursuri optionale de limba, civilizatie si cultura romana, ministrii roman si spaniol ai Educatiei, Cristian Adomnitei si Mercedes Cabrera Calvo-Sotelo, stabilind, la Londra, solutiile de implementare a acestui proiect, transmite Mediafax.

Potrivit intelegerii dintre cei doi demnitari, in perioada imediat urmatoare, Cristian Adomnitei se va intalni cu ministrii educatiei din toate regiunile autonome ale Spaniei pentru incheierea unui acord bilateral cu fiecare in parte, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT).

"Vreau ca macar de anul viitor, daca nu se poate anul acesta, copiii cetatenilor romani, cei mai multi aflati la munca in Spania, sa poata beneficia de educatie in limba romana. Concret, ma refer la cursuri optionale de limba, cultura si civilizatie romana. Este datoria noastra sa facem acest lucru realizabil cat mai repede cu putinta", a declarat ministrul Cristian Adomnitei.

MECT a realizat deja un proiect de programa scolara pentru cursurile optionale in limba romana, care include doua ore pe saptamana pentru elevii claselor I-XII. Proiectul va fi prezentat de catre ministrul Cristian Adomnitei tuturor ministerelor educatiei din regiunile spaniole.

Dupa finalizarea negocierilor, cele doua parti vor elabora manualele scolare necesare activitatii didactice.

Educatia in limba materna a copiilor cu alta cetatenie decat cea a tarii in care locuiesc este reglementata prin Directiva UE 77/486/EEC privind scolarizarea copiilor lucratorilor migranti. Potrivit acesteia, statul membru gazda este obligat sa asigure copiilor in cauza si continuarea studiului limbii materne cu profesori asigurati de statul membru de origine si perfectionarea cadrelor didactice implicate.

Cioroianu nu stie cand intra Romania in proiectul de lobby pentru visa Waiver

Intentia Romaniei de a deveni parte a contractului de lobby pentru programul visa Waiver alaturi de alte sase state est-europene proaspete membre UE nu are un termen precizat, a declarat, ieri, ministrul de Externe Adrian Cioroianu.

El a spus ca firma de consultanta cu care probabil va fi incheiat contractul este cea aleasa de celelalte tari in scopul de a obtine o decizie a SUA privind renuntarea la obligativitatea vizelor pentru cetatenii acestor tari.

Firma, despre care a spus ca s-ar numi Datco Consulting, ar trebui sa promoveze pe langa congresman-ii americani, ideea renuntarii la vize, va face analize asupra legislatiei americane in vigoare insa inca nu exista un termen pentru finalizarea contractului.

De altfel, desi Guvernul a alocat fonduri pentru acest proiect, Romania inca nu a devenit parte a contractului de consultanta.

Ministrul Cioroianu apreciaza ca un astfel de efort din partea Romaniei ar fi necesar din perspectiva cetatenilor care sunt nevoiti sa stea la cozi pentru o viza SUA, dar a spus ca si acest contract are anumite clauze de confidentialitate pe care nu le stie si oricum nu le-ar putea divulga.

El a mai spus ca suma aprobata prin hotarare de guvern a fost stabilita pornindu-se de la un cuantum de 5-7 mii de euro pe luna, pe o perioada de un an.

El a spus ca, in paralel, Ministerul de Externe si Ambasada Romaniei in SUA vor continua demersurile diplomatice pe alte subiecte ale relatiei bilaterale, inclusiv in legatura cu sensibilizarea parlamentarilor americani fata de subiectul adoptiilor de copii romani.

Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, ca Romania va participa la o actiune comuna a unor state membre UE pentru eliminarea vizelor necesare intrarii pe teritoriul Statelor Unite, urmand ca Ministerul Afacerilor Externe sa incheie in acest sens un contract de consultanta cu o firma specializata americana, in valoare de 84.000 dolari.

Ministerul Afacerilor Externe va incheia un contract de consultanta cu o firma specializata din Statele Unite pentru aceasta actiune. Finantarea va fi asigurata din bugetul MAE pe 2007 si 2008, in limita echivalentului in lei al sumei de 84.000 dolari, conform deciziei Executivului.

Elvetia anuleaza ajutorul de repatriere pentru solicitantii de azil din UE, din cauza romilor romani


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.