Week-end-ul acesta a avut loc un targ inedit in curtea Muzeului Taranului Roman din Capitala, targ dedicat mancarii sanatoase. Aflata sub egida Slow Food Bucuresti, expozitia gastronomica cu vanzare lupta pentru mancarea naturala, combatand conceptul
Week-end-ul acesta a avut loc un targ inedit in curtea Muzeului Taranului Roman din Capitala, targ dedicat mancarii sanatoase. Aflata sub egida Slow Food Bucuresti, expozitia gastronomica cu vanzare lupta pentru mancarea naturala, combatand conceptul de Fast Food. Firme din Maramures ori Bucovina au venit la Bucuresti sa-si imbie clientii cu specialitati 100% naturale, precum costita afumata, la 18.5 lei/kg, jambon afumat, cu 22 lei/kg, slanina afumata sau slanina fiarta cu boia, la 12 lei/kg, jumari secuiesti (la acelasi pret), carnati de casa si carnati ardelenesti, cu 21 lei/kg, mititei dupa reteta naturala, la 15 lei/kg, sunculita ardeleneasca, cu 28 lei/kg. La fiecare firma prezenta, oamenii au facut coada lunga, asteptand linistiti sa "mai prinda" carnati uscati de Plescoi, horinca de Maramures, pastrama de oaie ori o cobza de pastrav afumat.
Prezenti la targ, Andreea Dobrescu si Bogdan Neacsu si-au cumparat carnati afumati de Plescoi si ne-au declarat ca "prefera aceste produse celor de la Fast Food", intrucat acestea din urma ingrasa si nu sunt sanatoase. La randul ei, doamna Adela Manu era incantata de cascavalul de vita si de babicul pe care si le cumparase, spunandu-ne ca "doreste produse naturale, fara aditivi".Slow Food este o organizatie internationala non-profit cu sediul central in Italia, care apara si sprijina agricultura si eco-gastronomia traditionala in toate colturile lumii. Firma promoveaza de mai bine de 20 de ani biodiversitatea si lupta impotriva agriculturii industrializate si a manipularii genetice a hranei noastre, insa fara a fi o miscare de protest. Dupa cum afirma organizatorii, "Slow Food inseamna hrana buna, curata si corect rasplatita. Mancarea trebuie sa aiba un gust bun; ea trebuie sa fie produsa intr-o maniera curata, care sa nu aduca atingerea mediului inconjurator, a animalelor si sanatatii oamenilor, iar producatorii trebuie sa primeasca o compensatie justa pentru munca lor."
Pornind de la principiul ca "toti oamenii au dreptul fundamental la placere si, in contrapartida, au responsabilitatea de a proteja mostenirea hranei, a traditiei si culturii care fac placerea posibila", organizatia doreste "o recunoastere a conexiunilor stranse dintre farfuria de pe masa si Pamant". Mai mult, Slow Food este o forma de rezistenta in fata marilor producatori, fundatia ajutand asociatiile sa iasa din saracie si sa traiasca din produsele pamantului lor, lucru care impiedica "exodul" rural si limiteaza somajul. In Romania, unde marile companii de Fast Food patrund in scoli si se pretind educatori, unde multinationalele inghit pamanturile localnicilor pentru a-si planta propriile seminte manipulate genetic, unde taranii sufera in urma restrictiilor impuse de un stat care ar trebui sa-i protejeze, Slow Food cauta "calea romaneasca" de salvgardare a culturii gastronomice traditionale, avand ca scop conservarea resurselor: a apei, a pamantului si a biodiversitatii in contexte culturale traditionale, romanesti.
Targul de "mancare usoara, naturala" va fi deschis si week-end-ul urmator, de sambata pana duminica seara.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.