Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, zilele trecute, finalizarea unui dosar aparent rasunator: trimiterea in judecata a fostilor ofiteri SRI de prim-rang Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache, dar si a amiralului Cico Dumitrescu, fost consilier
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, zilele trecute, finalizarea unui dosar aparent rasunator: trimiterea in judecata a fostilor ofiteri SRI de prim-rang Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache, dar si a amiralului Cico Dumitrescu, fost consilier prezidential. Gen. mr. (r) Soare a reactionat, ieri, aratand ca dosarul a fost constituit din dorinta de razbunare a procurorului militar Vasile Doana, demascat de actiunile SRI, iar ca momentul ales pentru trimiterea sa in judecata denota „evidente conotatii electorale”. Ceea ce mai putina lume stie insa este faptul ca ancheta a fost coordonata de un procuror militar concitadin (din Ploiesti) al inculpatilor - asupra obiectivitatii caruia planeaza semne de intrebare -, magistrat implicat, de asemenea, in numeroase scandaluri generate de modalitatile de cercetare nu tocmai ortodoxe ale sale. Anchetele procurorului militar Vasile Doana, caci despre el este vorba, au facut obiectul a zeci de reclamatii, dar si al unor ample verificari dispuse de CSM.

Zeci de „rasunatoare“ anchete coordonate de catre procurorul militar Vasile Doana au avut acelasi nedorit deznodamant: inculpatii si-au demonstrat nevinovatia in instanta, multi dintre ei au castigat sau sunt pe cale de a obtine despagubiri considerabile in justitia romaneasca sau la CEDO. Toate acestea din cauza modalitatilor de ancheta nu tocmai ortodoxe (ca sa ne exprimam delicat) ale procurorului militar Vasile Doana, modalitati catalogate insa drept abuzuri crase de catre cei care le-au suportat pe propria piele. Presedintele Traian Basescu a fost primul care a sanctionat acest gen de comportament, atunci cand nu a aprobat numirea colonelului-magistrat Vasile Doana in fruntea Sectiei Parchetelor Militare. Avizul negativ a survenit unui raport intocmit de SRI, care a semnalat Presedintiei „faptele de vitejie“ ale lui Vasile Doana. Tocmai asta il determina, acum, pe generalul maior in rezerva Ovidiu Soare sa concluzioneze ca trimiterea sa, dar si a altor cadre SRI in judecata, de catre procurorul militar Vasile Doana, constituie un act de razbunare din partea acestuia.

Consiliul Superior al Magistraturii a luat, la randu-i, in discutie, cateva dintre asa-zisele anchete instrumentate de Vasile Doana. Cotidianul „Gardianul“ a mai prezentat cateva dintre cele mai elocvente cazuri in care procurorul militar Vasile Doana si-a depasit conditia de anchetator, promovand modalitati de cercetare care nu au nimic in comun cu principiul de a infaptui justitia si a face dreptate. Cazurile de acest gen sunt numeroase, dar am avut la indemana, in incercarea de a le face publice, doar modalitati jurnalistice, unele altminteri limitate si am ales sa ne oprim doar asupra celor mai elocvente.

Pseudomafia padurilor din judetul Neamt
Printre cele mai rasunatoare dosare instrumentate de catre Vasile Doana se numara cel intitulat de media „Mafia padurilor din judetul Neamt“. Promovat cu mare tam-tam de catre PNA, cazul s-a dovedit a fi un bluf. Opt dintre cele 14 persoane arestate preventiv de Vasile Doana si-au dovedit nevinovatia in instanta, ba chiar au obtinut daune de zeci de miliarde de lei in instantele romanesti si isi cauta acum dreptate la CEDO. Majoritatea arestatilor nu au avut nici in clin, nici in maneca cu „mafia padurilor“, ba chiar sustin ca tocmai ei au fost cei care au deranjat „interese sus puse“. Mai mult, nevinovatii, intre care omul de afaceri Dragos Campanu, procurorul Stelian Olteanu si ofiterul de politie Radu Paduraru, reclama abuzuri crase ale procurorului militar Vasile Doana, precum falsificarea de probe, santajul, favorizarea infractorului, abuzul in serviciu etc. Ofiterul Paduraru a fost arestat desi era internat in spital, iar avocatul sau comunicase asta procurorului Doana. Mai mult, politistul a fost dat in UG, la insistentele procurorului, de catre un alt inspectorat decat cel pe raza caruia isi avea domiciliul, pentru simplul motiv ca cel de resort a refuzat sa faca asta, motivand tocmai ca locatia lui Radu Paduraru era cunoscuta, iar acesta nu se sustragea. Procurorul Olteanu reclama ca Vasile Doana ar fi promis favoruri unui arestat, pentru ca acesta sa declare lucruri neadevarate la adresa sa. In fine, Dragos Campanu dovedeste ca anchetatorii i-au falsificat semnatura pe un denunt, l-au incarcerat abuziv si nu au tinut cont de starea sanatatii sale. Iar exemplele ar putea continua. Toate acestea, si nu numai, au fost identificate, ulterior, intr-o „Informare“, de catre procurorul care a preluat cazul.

Avocatul Bianu, arestat pentru o crima necomisa
Avocatul brailean Nicolae Bianu a primit si el despagubiri de 1,6 miliarde ROL de la instantele romanesti si intentioneaza sa se adreseze, de asemenea, la CEDO, dupa ce a trait 15 ani de calvar. Fost ofiter de militie, Nicolae Bianu a fost arestat pentru o crima pe care nu a comis-o. Procurorul Vasile Doana a avut grija sa semneze mandatul de arestare atat la rubrica unde trebuia, cat si in numele sefilor sai, caci ce rost mai avea sa solicite o confirmare din partea acestora (?). Nicolae Bianu mai spune ca i s-au adus numeroase injurii, ca a fost agresat si ca
i-a fost incalcat dreptul la aparare, in timpul anchetei la care a fost supus de catre Vasile Doana. Avea sa fie eliberat abia dupa ce superiorii lui Vasile Doana au sesizat crasele erori si au revocat mandatul de arestare. Vasile Doana este, de asemenea, acuzat de catre avocatul Bianu ca l-ar fi arestat „gratie“ unei prietenii cu interlopii braileni care-i purtau pica pe motiv ca fusese ofiter de militie. Cat despre circumstantele in care a avut loc asa-zisa crima de care a fost acuzat Nicolae Bianu, acestea sunt si mai bizare. Militienii, intre care si Nicolae Bianu, au fost atacati cu sabia de catre un interlop dat in UG. In timpul incaierarii, arma unuia dintre membrii echipajului, un subofiter, s-a descarcat, interlopul fiind ranit. Acesta a reusit insa sa fuga. Localizat, a doua zi, la spital de catre organele abilitate, ranitul a sarit de la etajul unu, fiind totusi prins si reinternat. Si-a pierdut insa viata, cateva zile mai tarziu, pe patul de spital. De aici si pana la crima, cale lunga.

Ofiterul Tod, retinut dintr-o... eroare!
Cazul fostului sef al Biroului Pasapoarte din cadrul SEIP Hunedoara este, de asemenea, unul de-a dreptul strigator la cer. Comisarul Eugen Tod a fost retinut de catre procurorul Vasile Doana dintr-o... eroare, recunoscuta, ulterior, oficial de catre conducerea fostului PNA. Singura vina a ofiterului a fost aceea ca un borfas s-a dat, telefonic, drept persoana sa, apoi a incasat numeroase spagi pretinzand ca este Eugen Tod. Atotcunoscatorul Vasile Doana nu a mai pierdut timp sa efectueze nici macar minime verificari, care ar fi dus la aflarea imediata a adevarului, dispunand retinerea ofiterului Tod. Odata ce anchetatorii condusi de Vasile Doana au revenit din buimaceala, lui Eugen Tod i s-a comunicat ca este liber sa mearga acasa. Cateva zile mai tarziu, PNA a remis un comunicat de presa in care a recunoscut gafa monumentala a lui Vasile Doana. Ofiterul a ramas insa fara functie, din cauza zelului procurorului militar si a pierdut ani de zile pe coridoarele instantelor pentru a-si demonstra nevinovatia.

Si jandarmul Coman a cunoscut razbunarea lui Doana
Sustragere de inscrisuri, abuz in serviciu, insulta, ofensa adusa autoritatii, purtare abuziva, luare de mita, incercarea de a determina o persoana sa depuna marturie mincinoasa - acestea sunt doar cateva dintre acuzele pe care maiorul de jandarmerie Liviu Coman le aduce procurorului militar Vasile Doana. Maiorul Coman sustine ca a intrat in vizorul colonelului-magistrat Doana deoarece a refuzat sa faca scapat un amic al acestuia, traficant de carburanti. SIPA a sesizat situatia, fostul procuror general Ilie Botos a informat chiar si ministrul justitiei de la vremea respectiva, Cristian Diaconescu. Ofiterul ploiestean Liviu Coman nu a mai putut face insa nimic, devenind din anchetator acuzat si fiind apoi tarat ani buni prin parchete si instante, pana ca judecatorii sa-i stabileasca definitiv nevinovatia. Concret, maiorului Liviu Coman i s-a inscenat ca ar fi protejat traficanti de carburanti de la Combinatul Petrobrazi. Cand colo, jandarmul facuse exact opusul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.