Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca este preocupat de datoria publica ce provine din partea autoritatilor locale, mai ales de cele care emit obligatiuni. Pe fondul acestor preocupari, Vosganian si-a exprimat dorinta de
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca este preocupat de datoria publica ce provine din partea autoritatilor locale, mai ales de cele care emit obligatiuni. Pe fondul acestor preocupari, Vosganian si-a exprimat dorinta de a se desfasura consultari mai atente cu aceste municipalitati.
"Trebuie sa fim mai atenti in legatura cu datoria publica ce vine de la municipalitatile care emit obligatiuni. Nu in sensul de a fi restrictivi, ci in sensul de a avea consultari mai atente cu autoritatile locale, astfel incat sa nu se forteze datoria publica", a afirmat Vosganian.
Totodata, ministrul Economiei si Finantelor a tinut sa mentioneze ca nu datoria publica constituie o problema in sine, ci deficitul rezultat prin angajarea unor cheltuieli.
"Romania are rezerve foarte mari de imprumut si chiar am avea ce sa facem cu banii astia. Am putea sa ne imprumutam mult, pentru ca nivelul datoriei este mic, dar avem un nivel al deficitului care ne opreste sa fim mai dinamici pe aceste piete", a concluzionat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Datoria publica nu trece in prezent de 20% din PIB, cu mult sub nivelul maxim stabilit prin criteriile Tratatului de la Maastricht, care indica un plafon de 60% din PIB.
11 municipalitati au efectuat, pe parcursul anului trecut, emisiuni de obligatiuni, care au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti, iar creditele contractate de autoritatile locale au fost estimate la un total de 1,5 miliarde euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.