Mai multi militanti rusi, afiliati miscarii pro-Kremlin "Nasi" (Ai nostri), au asediat un imobil in care diplomatul eston urma sa sustina o conferinta referitoare la evenimentele care au tensionat dialogul Moscova-Tallin. Protestatarii au patruns in
Mai multi militanti rusi, afiliati miscarii pro-Kremlin "Nasi" (Ai nostri), au asediat un imobil in care diplomatul eston urma sa sustina o conferinta referitoare la evenimentele care au tensionat dialogul Moscova-Tallin. Protestatarii au patruns in sala unde urma sa se desfasoare conferinta, pulverizand un gaz in directia ambasadorului Kaljurand. In paralel, reprezentantii aceleiasi organizatii au blocat accesul in cladirea Ambasadei Estoniei din Capitala rusa.
In urma incidentelor, Tallin-ul a dispus evacuarea familiilor personalului diplomatic, solicitand interventia Bruxelles-ului in disputa cu Moscova. "Atacand Estonia, Rusia ataca Uniunea Europeana", a motivat ministrul eston de Externe, Urmas Paet, apreciind ca "reactia UE la comportamentul Rusiei trebuie sa fie cat mai ferma posibil". "Aceasta ar putea echivala cu suspendarea anumitor negocieri intre UE si Rusia sau refuzul de a le mai demara. Amanarea summit-ului UE-Rusia (programat pentru jumatatea lunii mai, n. red.) ar trebui, de asemenea, luata in considerare", a precizat seful diplomatiei de la Tallin, potrivit BBC. Bruxelles-ul a raspus apelului emis de autoritatile de la Tallin, un purtator de cuvant al Comisiei Europene precizand, ieri, ca UE va trimite o delegatie in Rusia pentru a-si face cunoscuta pozitia cu privire la incidentele provocate de mutarea monumentului dedicat Armatei Rosii din centrul Capitalei estone. "Impartasim preocuparile legate de amplificarea violentelor de la Ambasada Estoniei la Moscova si adresam un apel ferm autoritatilor ruse sa puna in aplicare obligatiile ce le revin in cadrul Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice", a declarat o reprezentanta a Executivului comunitar. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.