Asistentii si moasele, precum si familiile acestora vor beneficia de asistenta medicala, medicamente si proteze gratuite. De aceste facilitati nu se vor bucura insa si medicii, care au fost omisi din actul normativ, dintr-o neglijenta in serviciu a
Asistentii si moasele, precum si familiile acestora vor beneficia de asistenta medicala, medicamente si proteze gratuite. De aceste facilitati nu se vor bucura insa si medicii, care au fost omisi din actul normativ, dintr-o neglijenta in serviciu a deputatilor.

Asistentii si moasele, precum si familiile acestora, vor beneficia de asistenta medicala, medicamente si proteze gratuite. De aceste facilitati nu se vor bucura insa si medicii, care au fost omisi din actul normativ, dintr-o neglijenta in serviciu a Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor.

Parlamentarii au decis ca de asistenta medicala si medicamente gratuite sa beneficieze doar asistentii si moasele, excluzand medicii de la aceasta facilitate. Astfel, peste 300.000 de asistenti medicali si moase, la care se adauga si membrii de familie ai acestora, se vor bucura de tratamente gratuite. Medicii s-au aratat extrem de indignati fata de acest act de discriminare, sustinand ca, daca exista fonduri pentru sutele de mii de asistenti medicali si moase, cum de nu ar exista si pentru cei peste 30.000 de doctori din tara. Actul normativ care a provocat aceasta nedreptate este Legea nr. 89/2007, care aproba OUG nr.175/2005, cu abrogarea articolelor I si III din aceasta ordonanta. Potrivit OUG nr. 175/2005, articolele I si III, medicii si dentistii in activitate sau pensionari, precum si sotul sau sotia si copiii aflati in intretinerea acestora beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, in conditiile achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate. Singurul articol aprobat de Legea 89/2007, publicata in Monitorul Oficial din 11 aprilie a.c., este cel referitor la gratuitatile acordate asistentilor medicali si moaselor, in activitate sau pensionari, precum si familiilor lor. „Am discutat aceeasta problema in Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania si am decis sa facem o sesizare atat catre Ministerul Sanatatii, cat si catre Parlamentul Romaniei. Nu este admisibil ca tocmai cei care fac actul medical sa nu beneficieze de aceasta facilitate“, ne-a declarat dr. Constantin Carstea, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania.

Omisiune din neatentie
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Mircea Cinteza, a afirmat ca problema gratuitatii asistentei medicale pentru medici se discuta de ani intregi. „Atat timp cat magistratii beneficiaza de medicamente si tratamente medicale gratuite, nu vad de ce medicii nu ar avea acest drept. Faptul ca s-au acordat aceste drepturi asistentilor si moaselor, iar doctorilor nu este o incercare de invrajbire a categoriilor sociale“, a precizat prof. dr. Mircea Cinteza. Referitor la nemultumirea medicilor, prof.dr. Mircea Ifrim, presedintele Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, a recunoscut ca a fost o omisiune legislativa. „Va trebui sa corectam acest lucru in cel mai scurt timp. O sa dam si medicilor aceleasi drepturi pe care le au asistentii. A fost o scapare la nivelul comisiei. Am avut discutii si cu ministrul sanatatii si am convenit ca trebuie sa reparam urgent aceasta deficienta. O sa se faca o ordonanta sau un proiect de lege, pentru ca asa e corect. A fost o neatentie, o neglijenta in serviciu. O sa-mi atrag toate fulgerele, desi cred ca raspunderea este colectiva“, ne-a declarat prof.dr. Mircea Ifrim.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.