Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a precizat, ieri, ca  asteapta decizia de astazi  a judecatorilor constitutionali pe marginea modificarilor la Legea referendumului fara a intra in jocul de replici si contrareplici initiat de PD. Dupa c
Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a precizat, ieri, ca asteapta decizia de astazi a judecatorilor constitutionali pe marginea modificarilor la Legea referendumului fara a intra in jocul de replici si contrareplici initiat de PD. Dupa ce democratii au sustinut ca si in eventualitatea in care Curtea va decide ca modificarile care ar permite demiterea presedintelui cu un numar mai mic de voturi sunt constitutionale, respectivele modificari vor intra in vigoare abia in viitorul mandat prezidential, Ponta a apreciat ca asemenea „interpretari inaintea deciziei” sunt neserioase. „Cum poti sa interpretezi o decizie inainte de a o avea? Asta face doar partidul domnului Boc. De altfel, cei de la PD au de multe ori niste opinii care nu stiu de unde provin. Parca n-am facut aceeasi facultate de drept. In ce ma priveste, sunt un jurist serios si stiu ca nu e bine sa comentezi o decizie decat daca ea exista”, a declarat Ponta pentru A.M.Press. Vicepresedintele PSD a adaugat ca nu a inteles niciodata atitudinea PD de a lauda Curtea Constitutionala atunci cand aceasta da dec izii pro-Basescu si de a o injura atunci cand hotaraste impotriva intereselor presedintelui suspendat. „Mi se pare o prostie ce fac ei. Pentru ei, nu exista Curtea decat in legatura cu Basescu. Dar asta e treaba lor”, a apreciat Victor Ponta. Altfel, acesta a precizat ca, din punctul sau de vedere, Curtea poate decide - daca a fost sesizata - inclusiv cu privire la momentul intrarii in vigoare a modificarilor la Legea referendumului. „Principiile dreptului spun ca regulile de procedura sunt de imediata aplicare. Potrivit Constitutiei, legile intra in vigoare la trei zile dupa publicarea lor in Monitorul Oficial sau la o data care este cuprinsa in textul legii. Prin urmare, Curtea este abilitata sa se pronunte daca a fost sesizata, inclusiv asupra momentului intrarii in vigoare, daca acest lucru are incidenta constitutionala”, a explicatPonta.

UDMR: Decizia Curtii intra in vigoare la trei zile dupa publicarea in 'M.O.>>
La randul lui, presedintele Comisiei juridice din Senat, udemeristul Peter Eckstein Kovacs, a declarat ca, din punct de vedere juridic, decizia Curtii Constitutionale privitoare la modificarile din Legea referendumului ar trebui sa intre in vigoare la trei zile de la publicare. “Din punctul meu de vedere, ca jurist, va spun ca, potrivit articolului 78 din Constitutie, o lege care este publicata in Monitorul Oficial isi produce efectele la trei zile dupa publicare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.