Accidentarile lui Marian Dragulescu si Sandra Izbasa ne-au privat de cucerirea aurului continental la Amsterdam.

Steliana Nistor si Sandra Izbasa au salvat onoarea gimnasticii feminine romanesti, cucerind impreuna trei medalii de argint si una de bronz la Europenele de la Amsterdam. Chiar daca nu a avut la dispozitie decit trei fete si acelea accidentate, antrenorul coordonator al lotului feminin, Nicolae Forminte si-a depasit obiectivul: una-doua medalii.

Izbasa, „invinsa"de glezna

Dupa bronzul cucerit anul trecut in finala de la individual compus a Mondialelor din Danemarca, Sandra Izbasa a recidivat, urcind pe treapta a doua a podiumului si la Amsterdam. Diferenta dintre ea si italianca Vanessa Ferrari, cistigatoarea titlului absolut, a fost facuta de paralele. Desi inaintea ultimei rotatii se afla pe prima pozitie, exercitiul modest executat la sarituri de Sandra, coroborat cu evolutia fantastica a italiencei la paralele, a privat-o pe eleva lui Nicolae Forminte de aurul european. „Stiam inca dupa evolutia la primul aparat ca nu o puteam invinge pe Ferrari, care avea un exercitiu competitiv la paralele", a recunoscut cu fairplay Izbasa.

In ciuda accidentarii de la glezna, care i-a adus lacrimi in ochi la finalul exercitiului de la birna, Sandra a reusit sa-si imbogateasca ieri palmaresul cu inca un argint. La sol, vicecampioana europeana absoluta nu a mai putut sa-si invinga durerile chinuitoare si sa-si apere titlul cucerit anul trecut la Volos, retragindu-se din concurs. Paralelele, aparat considerat in ultimii ani instrument de tortura pentru fetele de la Deva, a adus din nou o medalie gimnasticii romanesti. Dupa ce a ratat la „mustata" podiumul la individual compus, din cauza unor erori la birna si sol, Steliana Nistor si-a luat revansa in finalele pe aparate. Sportiva din Sibiu a cucerit argint la paralele (15,725) si bronz la birna (15,475), ea treminind doar a 5-a la sol.

Doar bronz pentru baieti

Daca fetele s-au achitat bine de misiunea incredintata, nu acelasi lucru se poate spune si despre elevii lui Dan Grecu. Cu doar un bronz cucerit de Flavius Koczi la cal, gimnastii romani au fost departe de performantele obtinute la editie precedenta de la Volos: cinci medalii, dintre care doua de aur. Pentru ca nu a putut face fata tensiunii concursului, Razvan Selariu a ratat podiumul masculin la individual compus. Desi inaintea ultimei rotatii se afla in top trei, romanul a clacat psihic la bara, unde a ratat de doua ori. Notat cu 12,625, Selariu a incheiat concursul pe locul sase.

Calificat de pe pozitia a 2-a in finala, Flavius Koczi a inceput slab intrecerea, ocupind doar locul 19 inaintea ultimului aparat.

A avut insa o evolutie impecabila la sarituri, primind cea mai mare nota din concurs 16,550. Gratie acestei reusite, Flavius Koczi a facut un salt spectaculos si in clasamentul final, terminind al 5-lea. O zi mai tirziu, el a reusit sa-si ia revansa in finala de la cal cu minere, in care a obtinut singura medalie pentru gimnastica masculina romaneasca la aceasta editie a Campionatelor Europene: bronz.

„Marocanul" a cazut in cap La plecarea spre Amsterdam, cele mai certe medalii pareau cele ale lui Marian Dragulescu (foto), la sol si sarituri. Numai ca socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din tirg. Calificat de pe prima pozitie la sol, „Marocanul" s-a accidentat la o rulare de pe diagonala mica, lovind podeaua cu crestetul. Desi s-a redresat, el nu a mai putut continua exercitiul, intrucit picioarele nu l-au mai ascultat. "Marian a fost pur si simplu groggy, precum boxerii, la astfel de lovituri cerebelul, centrul miscarii, nu mai este oxigenat o fractiune de secunda si afecteaza coordonarea", a declarat presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica. Notat cu 14,300, Dragulescu s-a clasat al 7-lea, ultimul loc revenindu-i unui alt roman, Flavius Koczi (14,250). Desi sfatuit de medicul intrecerii sa renunte la finala de la sarituri, Marocanul nu a acceptat, fiind dornic de o revansa. Ghinionul insa l-a urmarit in continuare. Dupa ce a executat bine saritura care-i poarta numele, primind cea mai mare nota din concurs, 16,625, gimnastul roman a ratat aterizarea la cea de-a doua, terminind doar pe locul al cincilea.