Angajat din clasa mijlocie, angajator - multinationala, tratament medical de top. Nici unul dintre aceste filtre de calitate a vietii nu a reusit sa o salveze pe Raluca. A murit de oboseala, la fel ca si colega ei Laura.Raluca Stroescu, auditor la Ernst&Young, a fost inmormintata ieri la Ploiesti in prezenta majoritatii colegilor. Diagnosticul oficial este fibroza miocardica, insa moartea a survenit dupa saptamini de cite 100 de ore de munca, lucru acasa si 4-5 ore de somn pe noapte. Potrivit colegilor, Raluca a fost gasita tinind in brate doua dosare. Aceasta este a doua victima a oboselii din compania Ernst&Young. Anul trecut, Laura Damian, Human Capital Leader, a murit intr-un accident de masina dupa ce a adormit la volan in timp ce se deplasa de la un client la altul. Cazul Laurei este cunoscut in firma, insa nu a devenit public. Ieri insa, o fosta angajata de la Ernst&Young ne-a dezvaluit acest precedent. Sub protectia anonimatului, pentru ca a semnat un contract de confidentialitate care nu-i permite sa dea detalii despre ce se intimpla in cadrul firmei nici macar dupa plecare.

„Problema in acea companie este ca se intra intr-un cerc vicios, in care ai foarte mult de lucru, si daca nu ai curajul sa spui «atit pot sa fac», ti se da si mai mult de munca. Nu mai aveam timp de nimic altceva, nici macar sa-mi caut alt loc de munca. Insa am stiut sa spun «stop, nu mai pot». Ideea este ca multi sint atrasi de firmele de audit deoarce iti ofera un anumit prestigiu", ne-a spus sursa citata.

Control fara perspective

Inspectia Muncii a inceput o ancheta in cel de-al doilea caz, al Ralucai Stroescu, insa are competente limitate pentru ca moartea nu s-a produs la locul de munca, ci acasa. „Ne-am autosesizat in urma a ceea ce a aparut in presa. Am trimis o echipa la compania unde lucra pentru a verifica conditiile de munca de acolo, daca se respecta timpul de lucru. Din pacate, nu poate fi declarat accident de munca, pentru ca a decedat acasa. Ne-a socat si pe noi, pentru ca nu am mai avut un asemenea caz", spune Nicolae Dantes Bratu, inspector adjunct la Inspectia Muncii. Inspectorii s-au dus ieri la sediul firmei, dar nu au avut cu cine vorbi.

Colegii Ralucai s-au dus la inmormintare. Putinii ramasi in sediul de linga Casa Poporului erau contabilii si personalul administrativ. Toti in stare de soc.

Virf de performanta

Raluca lucra in domeniul considerat, in domeniul financiar, maximum de cariera. Pentru functia ei, de Project Manager, salariul este de aproximativ 2.000 de euro pe luna, la care se adauga bonusuri de pina la 50%.

Insa meseria asta este pentru un anumit tip de oameni, mai mult decit puternici, explica un specialist in resurse umane care a cunoscut-o pe Raluca. „Tinara nu era prea croita pentru meseria de auditor si era tipul de om care nu stia sa spuna „nu" unui proiect sau unei sarcini date de sefi", explica sursa citata.

Doborita de slabiciune

Insa ultimele trei saptamini au fost cele mai grele pentru Raluca. A slabit 7 kilograme, ajungind la mai putin de 40. Asta, la o inaltime de 1,65 m. Avea varsaturi speci-fice anorexiei, care spre sfirsit au fost insotite de singe. Autopsia a descoperit ca, pe linga fibroza miocardica ea suferea si de noduli tiroidieni.

Vineri, Raluca a lesinat si a fost dusa de colegi la Cen-trul Medical Unirea. Dupa o perfuzie a fost trimisa acasa. Simbata nu a venit la serviciu si nu a raspuns la telefon. Seful ei, Sebastian Mocanu, a cautat-o acasa. A chemat pompierii ca sa intre si a gasit-o moarta.

Totusi, cei de la Centrul Medical Unirea sugereaza ca si-au facut treaba. „Datele despre pacienti sint confidentiale, potrivit legii. Insa putem spune ca la momentul respectiv, cind fata a venit la consultatie, nu s-au constatat elemente care sa sugereze evolutia ulterioara a starii ei de sanatate", a spus directorul executiv al Centrului, Sergiu Negut.

Investigatii in curs

Institutul de Medicina Legala spune ca investigatiile ar mai putea dura citeva saptamini. Totusi, se pare ca Ralucai i-a cedat inima. „Din primele date ale medicilor legisti reiese ca este vorba despre fibroza miocardica, o boala a inimii, care poate avea foarte multe cauze. Nu putem spune cu exactitate ce s-a intimplat decit dupa investigatiile microscopice, care dureaza trei zile", ne-a spus Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor.

Raluca, in virsta de 31 de ani, lucra de doi ani si jumatate la Ernst&Young, iar anterior lucrase la Vodafone. Directorul de resurse umane, Christian Scholtes, singurul oficial Ernst&Young, care a putut fi contactat, a refuzat sa comenteze tragedia.

Cei mai duri dintre contabili In Romania exista 600 de companii de audit financiar, insa piata este dominata de patru giganti, supranumiti „Big4". In total, in domeniu lucreaza 1.500 de economisti. Treaba lor este sa supervizeze contabilitatea companiilor cliente.

„Auditul este exemplul maxim al mirajului Vestului, un fel de pact cu diavolul, pentru ca nimeni nu ii obliga sa lucreze atit de mult, insa asta presupune meseria", spune Ariel Ungureanu, consultant la Barnett McCall Recruitment. In toate companiile de audit se munceste la nivelul asta si cei care se angajeaza stiu de la inceput la ce se expun. Exista doua tipuri de oameni care intra in acest domeniu: cei care rezista, si acestia sint cam 10%, si cei care pleaca dupa sase luni. Volumul de munca este mare, dar si salariul este dublu, mai explica Ungureanu.

„De obicei, companiile de audit ii recruteaza pe cei mai buni din facultate, oferindu-le salarii de entry level care pleaca de la 400-500 de euro si care pot ajunge intr-un an la 1.000 de euro, ceea ce nu se intilneste la alte companii de pe piata. Plus ca sint cele mai bune traininguri si inveti aici intr-un an ce invata altii in cinci." Conform specialistului, cei care au plecat au facut-o pentru ca nu au mai rezistat ritmului infernal de munca si s-au putut angaja pe pozitii de CEO sau director financiar.