Noul presedinte al Senatului, Doru Ioan Taracila, ne-a declarat, ieri, ca Executivul ar trebui sa dea o hotarare de Guvern care sa modifice Legea referendumului, in sensul unui control mai clar al banilor ce vor fi cheltuiti in campania care precede
Noul presedinte al Senatului, Doru Ioan Taracila, ne-a declarat, ieri, ca Executivul ar trebui sa dea o hotarare de Guvern care sa modifice Legea referendumului, in sensul unui control mai clar al banilor ce vor fi cheltuiti in campania care precede referendumul ce va stabili daca Basescu va fi demis sau nu din functia de sef al statului

Senatorul PSD a subliniat ca astazi il va suna pe seful Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, pentru a stabili o intalnire cu el

Afirmatiile lui Taracila vin ca urmare a unei declaratii a lui Saguna, care a solicitat o intrevedere cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si cu seful Senatului, in vederea modificarii legii

Parlamentul a decis, ieri, ca in situatia in care referendumul este viciat, Curtea Constitutionala stabileste, in baza Legii proprii de functionare, daca au fost sau nu indeplinite conditiile de legalitate a scrutinului. In caz de invalidare, decizia este trimisa Parlamentului spre informare

Legislativul ia act de faptul ca scrutinul nu a fost valid si va trebui sa stabileasca pasii urmatori. Practic, senatorii si deputa tii sunt cei care vor decide printr-o hotarare daca il mai lasa pe Basescu suspendat o vreme sau organizeaza repede un al doilea tur de scrutin.

Doru Ioan Taracila, noul sef al Senatului, ne-a declarat, ieri, ca Executivul ar trebui sa dea o hotaråre de Guvern care sa modifice Legea Referendumului in sensul unui control mai clar al banilor ce vor fi cheltuiti in campania care precede referendumul ce va stabili daca Basescu va fi demis sau nu din functia de sef al statului. Precizarea lui Taracila vine ca urmare a unei declaratii a presedintelui Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, care a solicitat o intålnire cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si cu seful Senatului in vederea modificarii legii. Senatorul PSD a subliniat ca astazi il va suna pe Saguna pentru a stabili o intålnire cu el.

Mai mult, zile grele si minute putine - de emisie tv - il asteapta pe Traian Basescu in campania pentru referendumul de demitere a sa, al carui start se da o data cu publicarea Hotararii Parlamentului in Monitorul Oficial.
In plus, seful statului ar putea avea parte de o perioada mai lunga de suspendare in conditiile in care referendmului din 19 mai nu va fi validat, prin neparticiparea la urne a cel putin jumatate plus unu dintre votanti. Nici Legea referedumului si nici Constitutia nu prevad perioada in care se poate organiza un al doilea tur de scrutin al referendmulului care sa-l readuca pe Traian Basescu la Palatul Cotroceni. Asa ca presedintele suspendat va fi tot la mana Parlamentului, care va trebui sa intervina pentru a acoperi acest vid legislativ. Parlamentul a pasat totusi principala responsabilitate in cazul invalidarii referendumului in ograda Curtii Constitutionale.
Potrivit Legii referendumului, scrutinul este validat in cazul in care la vot participa jumatate plus unul dintre cetatenii cu drept de vot, adica aproape noua milioane de alegatori.

La måna Parlamentului
Parlamentul a decis ca in situatia in care referendumul nu va fi validat, din motive de neprezentare la vot sau de fraudare, Curtea Constitutionala stabileste, in baza legii proprii de functionare, daca au fost sau nu indeplinite conditiile de legalitate a scrutinului pentru demitere. Plenul Curtii va trebui sa decida cu majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului, dupa care decizia este trimisa Parlamentului spre informare.
La randul sau, Parlamentul ia act de faptul ca scrutinul nu a fost valid si va trebui sa stabileasca masurile de urmat. Practic, senatorii si deputatii sunt cei care vor decide prin hotarare a Parlamentului, daca il mai lasa pe Basescu suspendat o vreme sau organizeaza repede un al doilea tur de scrutin.
Legislatia nu prevede nimic in privinta unui alt tur pentru referendumul de demitere a presedintelui suspendat, asa ca soarta acestuia se va afla la mana alesilor. Amendamentul cu privire la posibila invalidare a referendumului apartine deputatului PSD, Eugen Nicolicea si a fost votat de 237 de parlamentari, 19 au fost impotriva si 17 s-au abtinut.

PD si PLD au parasit sala de sedinte
Liderul grupului PD din Camera, Cristian Radulescu a reclamat „siluirea Legii referendumului de catre actuala majoritate parlamentara, pe care a mai acuzat-o de preocupari constante de modificare a Legii referendumului, pentru ca „presedintele sa devina cat mai mic si mai atacabil“. Radulescu a mai spus ca ceea ce se intampla in plenul Parlamentului seamana cu o „razbunare mafiota“ si a anuntat ca PD nu va participa la o asemenea mascarada si va parasi sala de sedinta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.