De ani buni, un pod peste raul Mures care trebuia sa faca legatura intre Tisa si centrul comunei Burjuc rugineste pe malurile apei. Pentru a ajunge la scoala sau la serviciu, locuitorii satului trec apa cu brodul. Pe sosea, distanta este de cel puti
De ani buni, un pod peste raul Mures care trebuia sa faca legatura intre Tisa si centrul comunei Burjuc rugineste pe malurile apei. Pentru a ajunge la scoala sau la serviciu, locuitorii satului trec apa cu brodul. Pe sosea, distanta este de cel putin 30 de kilometri. In Ardeal, brodul este o barca metalica, trasa de pe un mal pe altul printr-un sistem de scripeti si un cablu de otel.

Barcagiul Petre Furdui a uitat de cati ani face aceasta meserie. El isi incepe serviciul la cinci dimineata, indiferent ca afara e ger de crapa pietrele sau e miezul verii, sapte zile pe saptamana, 365 de zile pe an. Oamenii din Tisa trebuie sa mearga la serviciu si pentru asta trebuie sa ajunga la gara sau la statia de autobuz. Apoi urmeaza elevii care merg la scoala. Indiferent ca e vorba de un om sau de cinci, Petre Furdui trebuie sa treaca apa. „Dimineata fac cele mai multe drumuri, ca pleaca lumea la treaba. Uneori fac si 40 de traversari intr-o singura zi, de dimineata si pana tarziu in noapte“, spune Petre Furdui. Pentru o traversare el cere un pret modic: un leu de persoana. Traversatul raului Mures cu barca este pe riculos iarna sau primavara, cand apele sunt umflate de ploi si topirea zapezilor sau curg pe el sloiuri de gheata.

Un pod al nimanui
Toate acestea ar putea dispare daca cineva cu putere decizionala ar face ceva pentru a pune lucrurile in miscare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.