Florin Chilian se ia la tranta, in instanta, cu Ministerul Culturii si Cultelor. In emisiunea B1 "6! Vine presa" de luni seara, compozitorul-interpret a tras un semnal de alarma asupra prejudicierii drepturilor de autor ale piesei sale "10", care a f
Florin Chilian se ia la tranta, in instanta, cu Ministerul Culturii si Cultelor. In emisiunea B1 "6! Vine presa" de luni seara, compozitorul-interpret a tras un semnal de alarma asupra prejudicierii drepturilor de autor ale piesei sale "10", care a fost folosita de catre MCC in spotul de promovare pentru campania "Mai bine o carte". Concret, Ministerul condus de Adrian Iorgulescu a lansat, in 23 aprilie 2005, programul "Mai bine o carte", care avea ca scop atragerea tinerilor catre lectura. Programul s-a derulat timp de un an si a fost promovat prin intermediul unui spot publicitar realizat de firma de publicitate GMP, care a folosit o parte din piesa "10", compusa si interpretata de artist. Melodia a fost folosita fara ca autorul sa-si dea consimtamantul, bizar fiind ca tocmai institutia care ar trebui sa protejeze autorii operelor originale de creatie intelectuala si artistii sa foloseasca practici pe care ar trebui, de fapt, sa le combata sau chiar sa le interzica. Muzicianul, ajutat de societatea de avocatura "Stefanica, Dutu&Asociatii", a trimis o convocare catre MCC prin care solicita (in temeiul art.139 din Legea nr.8/1996) acordarea de despagubiri in valoare de nu mai putin de 1 milion de euro! Chilian explica si motivul mai putin stiut pentru care e hotarat sa-si duca actiunea pana la capat: "Gil Dobrica a murit sarac, Cornel Constantiniu a apelat la mila publica pentru a-si rezolva o grava problema de sanatate, genul asta de absurditati se intampla in conditiile in care organismele de colectare si gestiune a drepturilor de autor si conexe nu sunt interesate sa apere drepturile artistilor, fie ei compozitori sau interpreti. Daca stam sa analizam atitudinea Ministerului Culturii, e chiar firesc sa se comporte asa fiindca tocmai aceasta institutie da un astfel de semnal negativ. Daca de la Guvernul Romaniei, prin intermediul MCC, pleaca decizia de a nu respecta legea, nu trebuie sa ne mai miram de nimic". Florin Chilian trece si la acuze la adresa ministrului Adrian Iorgulescu, care se pare ca ar obtine sume fabuloase din... ce credeti?, tocmai drepturi de autor: "Adrian Iorgulescu are beneficii, in calitate de compozitor, ca salariu si drepturi de autor, in cuantum de cca 700 milioane vechi. Pentru ca el compune, problema e cum se distribuie banii, fiindca, la ce bani ia, se pare ca e mai cunoscut decat Moga, doar ca nimeni nu stie ce canta. De asemenea, se pare ca ministrul Culturii incaseaza 1,5 miliarde lei vechi drept avans la o carte care urmeaza sa fie publicata. Ministerul Culturii a dovedit, in instanta, ca nu cunoaste nimic din Legea drepturilor de autor, asa ca noi, artistii, la ce putem sa ne mai asteptam?", acuza Chilian.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.