Cand presedintele Basescu a fost suspendat, o parte din sustinatorii sai au vorbit despre lovitura de stat. Afirmatie deplasata, care nu tinea cont de prevederile constitutionale. Insa, evenimentele de dupa suspendare incep sa confirme faptul ca Parl
Cand presedintele Basescu a fost suspendat, o parte din sustinatorii sai au vorbit despre lovitura de stat. Afirmatie deplasata, care nu tinea cont de prevederile constitutionale. Insa, evenimentele de dupa suspendare incep sa confirme faptul ca Parlamentul tinde sa-si aserveasca Guvernul si Presedintia, astfel incat casta din Casa Poporului sa poata dicta pana si modul in care electoratul trebuie sa voteze.
Primul lucru care ar fi trebuit sa ne puna pe ganduri nu ar consta in suspendarea in sine, ci in zvonurile despre modificarea alegerilor prezidentiale, astfel incat seful suspendat al statului sa nu mai poata candida. Este greu de spus in ce masura speculatiile acestea l-au determinat pe Basescu sa renunte la demisie.
Cert este ca un deputat PRM a confirmat existenta unor discutii la nivel informal intre partidele interesate sa scape de Basescu. Simpla intentie este terifianta pentru electorat, pentru ca Basescu ar fi fost victima conjuncturala, in timp ce poporul roman s-ar fi trezit cu dreptul de a alege sever limitat. Desi au negat aceste negocieri, liderii coalitiei PNL-PSD-UDMR-PC-PRM au continuat cu acelasi gen de tertipuri. Asistam la o incercare evidenta de a-l eterniza pe nea Nicu Vacaroiu in scaunul de la Cotroceni prin hotararea ce lasa posibilitatea de a organiza un nou referendum, daca nu se prezinta suficienti romani la vot pentru validarea rezultatelor, caz in care perioada de suspendare s-ar putea prelungi.
In paralel, s-a hotarat ca referendumul sa se desfasoare sambata, ca o masura suplimentara ca alegatorii nu se vor ingramadi la urne din cauza ca multi vor lucra in acea zi. Astfel ca PSD a renuntat sa mai modifice Legea referendumului a treia oara in pofida deciziilor Curtii Constitutionale preferand ca mizeria sa fie promovata printr-o simpla hotarare.
Schimbarea regulilor in timpul jocului este evidenta si toate astea pentru a scapa de Basescu. Este de asteptat ca judecatorii Curtii sa declare hotararea neconstitutionala pentru a fi consecventi cu alte doua hotarari anterioare. De altfel, se poate observa ca tertipurile Parlamentului devin de-a dreptul insultatoare pentru Curte, care trebuie sa se pronunte a treia oara asupra unui procedeu pe care l-au declarat neconstitutional deja de doua ori. Observam ca Parlamentul, bazandu-se pe legitimitatea oferita de alegeri, decide in nesfarsita sa intelepciune sa dicteze poporului cum trebuie sa voteze si intre cine sa aleaga.
Din pacate, acuzele de lovitura de stat incep sa fie validate. Democratia, asa cum este gandita in Parlament, consta in instalarea unei marionete la Cotroceni care vine cu temele deja facute intr-un sediu de partid, un premier care sa nu comenteze nimic si sa fie respectuos pana la umilinta. Iar cel mai grav, poporului sa nu-i fie data decat posibilitatea de a alege niste liste de partid, intocmite in birouri obscure pe baza unor calcule mai mult financiare decat politice. Din punctul meu de vedere, acesta este un regim opresiv.
Iar in ultimele zile constatam ca simbolul incalcarii Constitutiei nu este Traian Basescu, ci Palatul Parlamentului. Pe vremea cand se numea Casa Poporului, era simbolul megalomaniei unui dictator descreierat, acum a devenit simbolul castei infame care paraziteaza Romania. Se pare ca democratia asa cum este gandita la Parlament preia modelul antic, Roma si Atena, in care libertatea si egalitatea in fata legii nu era pentru prostime. Avem toate sansele ca Romania sa devina o Brazilie a Uniunii Europene, in care se respecta parametrii formali ai democratiei, indicii macroeconomici dau bine, desi larga majoritate traieste in mizere "favelas".
Iar alegerile nu schimba nimic, deoarece nu ai de ales decat intre doua sau mai multe factiuni ale aceleiasi coterii care isi mentine privilegiile pentru maximizarea profitului. Geoana invoca majoritatea zdrobitoare cu care s-a decis suspendarea presedintelui. Dimpotriva, cei 322 sunt putini, foarte putini si reprezinta interesele unei categorii la fel de restranse.
Calitatea de "ales al poporului" este praf in ochi, in realitate avem un Parlament din alesi ai sefilor de partid si ai unor afaceristi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.